Helyszín: Lakitelek, a Népfőiskola Kölcsey-házában
Időpont: Augusztus 5-14. 

Az ünnepélyes megnyitóval a tíznapos rendezvény augusztus 6.-án, szombaton délelőtt kilenc órai kezdéssel indul, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. A versenyen mindenki játszhat a világ bármely részéről, de csakis azok, akiknek nem kell tolmács, mindazok, akik a versenykiírásban foglaltakat, de főleg magyarságukat vállalják, akik ismét-, vagy életükben először, néhány varázslatos napot szeretnének sakkozással eltölteni ezen a forró homoki tájon. A világtalálkozóra közel 120 felnőtt és gyermek versenyző jelentkezett, legtöbbjük a határon-túli szomszédos országokból. Nincsenek kizárva, sőt, várható néhány anya-országbeli, főleg megyénkből és környékünkről, de távoli vidékekről érkezők is, az édes anyanyelvünket értő- és használó, magyarok- és magyar-származásúak, mint ahogyan volt már itt kínai-magyar, svéd-magyar versenyző is.
A tervek szerint napi egy fordulóra kerül sor délelőtt kilenc órától, hogy az eddigi hagyományokhoz híven, legyen idő a verseny létrehozásakor megálmodott és azóta is sikerrel teljesített célok megvalósítására: a barátság ápolására, a magyarság összetartozásának erősítésére, és a szabadidő hasznos eltöltésére, sportolásra, pihenésre is.
Ugyancsak várjuk az érdeklődéket a verseny bármely napján, vagy akár a záró-fordulón: augusztus 14-én, vasárnap reggel nyolc órától, mely a megszokottnál korábban kezdődik majd. Az ünnepélyes eredményhirdetésre ugyanezen a napon 14 órától kerül sor. 

A részletekről és az aktuális program-tervezetről az alábbi honlapon tájékozódhatnak: http://www.bkmsakk.hu/torna/sm/sm16.htm