A triennálé a világon egyedülálló módon, új hagyományt teremtve hozza össze több műfaj képviselőit és alkotóit. Az III. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálét a kerámiával, porcelánnal, üveggel és betonnal dolgozó művészek számára hirdette meg a Nemzetközi Kerámia Stúdió és a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány.
A művészeti versenyre szóló felhívást ezúttal is rendkívül élénk érdeklődés kísérte: 190 érvényes pályázat érkezett 34 különböző nemzet képviseletében. Az öttagú nemzetközi zsűri - Bernd Pfannkuche (Németország), Setsuko Nagasawa (Franciaország), Fusz György DLA habil. (Magyarország), Torbjørn Kvasbø (Norvégia) és Probstner János (Magyarország) - titkos szavazással választotta ki azt a 86 tárgyat, melyek a kiállításon láthatók.
A 2011-es triennálé témája: “A 21. SZÁZAD”. A művészek arra kaptak bíztatást, hogy a témát a legteljesebb szabadsággal és újító szándékkal kezeljék. Az anyagok sokfélesége, a technikai módszerek változatossága, a téma olykor meghökkentő megközelítése teszi egyedivé és izgalmassá a kiállítást, nem beszélve arról, hogy egy helyen látható 27 különböző kultúrát reprezentáló művész alkotása képviseletében. 35 kiállító magyar, ez alkalmat ad arra, hogy tovább erősödjön a magyar iparművészek jelenléte és elismertsége a nemzetközi porondon.
A megnyitó ünnepségen derül ki, hogy a zsűri kinek ítélte a triennálé I., II. és III. díját, valamint a legjobb pályakezdőnek járó művésztelepi részvételt.

A megnyitó és a kiállítás helyszíne és időpontja:
Cifrapalota, Kecskemét, Rákóczi út 1.
2011. augusztus 7., vasárnap 11 óra
A kiállítás 2011. szeptember 18-ig látható, hétfő kivételével 10-től 17 óráig.
A kiállító művészek alkotásai a www.kitsa.org honlapon láthatóak.
Részletek: www.kecskemet.hu