"Szeretnénk megmutatni a fiataloknak, hogyan bújik meg hétköznapi használati tárgyaink működési elve mögött a fizika. Szeretnénk, ha a leendő orvosok, közgazdászok, irodalmárok tudnák, hogy a fizika átszövi mindennapjaikat" – nyilatkozta a március 5. és 10. között immár 33. alkalommal megrendezésre kerülő Fizikusnapok kapcsán Fülöp Zsolt, az MTA Atommagkutató Intézetének igazgatója.

"Az olyan mindennapos eszközöket, mint a mobiltelefon vagy a GPS-készülék, ma már senki nem veszi csodaszámba, de kevesen tudják, hogy a hétköznapi technológiák mögött is a fizika eredményei húzódnak meg" – mondta Fülöp Zsolt, hozzátéve, hogy az először 1979-ben megrendezett Fizikusnapok küldetése, hogy erősítse a fizikai világképet, és egyúttal az Akadémia hírnevét is növelje.

Az MTA Atommagkutató Intézetében (Atomki) hétfőn kezdődő egyhetes rendezvénysorozat elsősorban a középiskolások érdeklődésére számít. "Legnépszerűbb programjaink közé tartoznak az úgynevezett rendhagyó fizikaórák. A húsz különböző témában tartott előadásokra délelőttönként főként a debreceni középiskolák tanulóit várjuk. A különleges fizikaórákat az adott szakterület egy-egy lelkes kutatója tartja. Nem titkolt célunk, hogy felkeltsük hozzánk látogató diákok érdeklődését a fizika iránt, és eloszlassuk azt a téves elképzelést, miszerint a fizika unalmas" – nyilatkozta Fülöp Zsolt.

A tavaly egy hét alatt mintegy ezer látogatót vonzó Fizikusnapok kapcsán elmondta, a nagyközönség számára is izgalmas programok hozzájárulhatnak, hogy közelebb vigyük az embereket a természettudományokhoz: "Ilyen a rendkívül népszerű pénteki nyílt napunk, amikor bárki meglátogathatja az intézet laboratóriumait, délutánonként pedig a National Instruments cég eszközeiből álló kiállítást tekinthetik meg a résztvevők." Minden nap négy órától egy-egy neves előadó várja majd az érdeklődőket, hogy megismertesse velük a fizika eredményeinek alkalmazási lehetőségeit. Hallhatnak majd a társadalmi változások természettudományos hátterétől a repülést lehetővé tévő fizikai törvényszerűségekig. Az idei előadás-sorozattal elsősorban arra szeretnék ráirányítani a figyelmet, hogy nem lehet komoly mérnöki eredményeket elérni, ha nincs mögöttük fizika, ugyanakkor a komoly fizikai eredményeknek előbb-utóbb mérnöki vonzatuk is lesz.

Az intézetben folyó kutatások középpontjában az atomok, atommagok és izotópjaik vizsgálata áll. Az alapkutatások során feltárt ismereteket az Atomki munkatársai az alkalmazott kutatások szintjén is igyekeznek hasznosítani. "Az atommagfizikára alapozva régészeti műkincseket tudunk vizsgálni, míg izotóptechnológiai módszereink segítségével a modern gyógyszerkutatás eredményeihez is hozzájárulhatunk" – hangsúlyozta Fülöp Zsolt. Az Atomki igazgatója elhibázottnak tartja azt a kutatáspolitikát, amely az alapkutatások nélküli alkalmazott kutatásokat helyezi előtérbe: "Csak az alapkutatásból eredő új, érdekes és izgalmas felfedezésekre érdemes alkalmazott kutatásokat építeni, nélkülük az alkalmazott kutatások hamar céljukat vesztik."