A Szentágothai-emlékév alkalmából az mta.hu március elsejétől a magyar tudomány egyik legkiemelkedőbb alakjának kivételesen gazdag életműve előtt tiszteleg. A folyamatosan bővülő centenáriumi emlékkönyv az MTA egykori elnökének örökségét, az iskolateremtő agykutató életének legfontosabb állomásait mutatja be.

Az összeállítás olvasói megismerhetik a nemzetközi hírű, széles látókörű tudóst, az iskolateremtő, tanítványai által nagyra becsült és szeretett tanárt, az elveihez, keresztény emberségéhez minden körülmények között hű közéleti személyiséget és a kivételes műveltségű, az élet minden területén szépségre és harmóniára törekvő reneszánsz embert.

A látogatók elmélyedhetnek Szentágothai János humorral és öniróniával fűszerezett, klasszikus műveltségét reprezentáló önéletrajzában, képet kapnak a tudomány iránti elkötelezettségéről. Memoárja, a róla szóló könyvek, cikkek, valamint az egykori kollegák és tanítványok visszaemlékezései nyomán kirajzolódik a tudós és közéleti ember nemzetközileg is elismert alakja, aki ars poeticájaként is felfogható gondolata mellett – "történelmi körülményeink között tisztességesnek (...) maradni" – mindvégig kitartott.

Szentágothai János a határainkon túl is elismeréssel emlegetett "magyar szellem" egyik legkiválóbb képviselője volt. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete közgyűlése tavaly novemberben döntött arról, hogy a 2012-es évet, a világhírű magyar tudós születésének centenáriumát a professzor emlékének szenteli. A Magyar Tudományos Akadémia egyéb rendezvények mellett a weboldalán olvasható, gazdagon illusztrált centenáriumi emlékkönyvvel tiszteleg egykori elnökének életműve előtt, amely a ma kutatóin kívül a tudománytörténet iránt érdeklődő középiskolás diákok, egyetemi hallgatók számára is lehetővé teszi a magyar tudományos élet közelmúltjának virtuális felfedezését.

A centenáriumi emlékkönyv ide kattintva olvasható.