A Debrecennel kialakuló szorosabb együttműködés jegyében zajlottak a hétvégén a Magyar Kultúra Napja idei ünnepségei Kecskeméten. Pénteken az Alföld irodalmi folyóirat bemutatkozó estje volt a Könyvtárban, vasárnap este pedig a neves Debreceni Kodály Kórus lépett fel az Evangélikus templomban.
Az ünnepségek, és az együttműködés kapcsán a vasárnapi koncert előtt tartott sajtótájékoztatót a Városházán Dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere; Mák Kornél alpolgármester, és Farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke.
Dr. Zombor Gábor kifejtette: hogy a Balatonfüreddel tavaly kialakított együttműködés folyományaként több mint harminc közös programot bonyolítottak le közösen. Debrecennel a Hírös Héten ünnepélyes keretek között aláírt együttműködési megállapodás révén hasonló élénk, gyümölcsöző – és hosszú távú együttműködésre törekszik mindkét fél. Ennek révén az elmúlt hétvégén megtartott debreceni városi bálon Kecskemét volt a díszvendég; itala a barackpálinka pedig a bál itala lett. A Debreceni Virágkarneválon pedig a hírös város virág-kocsit indít – melyet a tervek szerint városunkban is bemutatnak majd.
Ehhez kapcsolódva mondta el Mák Kornél, hogy a debreceni bálon fellépett az Aurin Kórus, és a két város határozott törekvése – hogy a mindkettejükkel együttműködő Balatonfüreddel hármasban tartalommal teli kulturális tengelyt alakítsanak ki. Hiszen mindhárom város egyedi, és távolba mutató kulturális modellt hozott létre. Kecskemét kulturális modelljét amúgy egyre nagyobb elismerés övezi országszerte: amint arra az elmúlt héten hozzánk látogató Halász János államtitkár is utalt; a hétvégén pedig a Fővárosban tartott szakmai konferencián is merítettek Önkormányzatunk szakmai anyagaiból.
Farkas Gábor kifejezte abbeli meggyőződését, hogy a határokon átívelő partnerség mellett egyre fontosabb a magyarországi városokkal való kapcsolat kiépítése, ápolása is. Így az idén júniusban újra megrendezésre kerülő Európa Jövője gyermektalálkozón ugyancsak reprezentálva lesz mindkét hazai kulturális partnervárosunk. Fellép a Csiperón a Világzenekar, továbbá debreceni irányítással a gyermekfesztivál résztvevői elkészítik a Virágkarneválra a Csiperó virág-kocsiját. A ceglédiek által megálmodott Szent Korona virág-kompozíció pedig a korona másolatának Kecskemétre érkezésekor lesz megtekinthető.
Ezt követően – egyben pedig a Magyar Kultúra Napja kecskeméti eseményeinek zárásaként - a zene kedvelői részesülhetnek különleges élményben, a Debreceni Kodály Kórus Evangélikus templomban megtartott hangversenyén. Itt Mák Kornél alpolgármester mondott ünnepi köszöntőt, kiemelve: hogy minden okunk és jogunk adott ahhoz, hogy büszkék legyünk kulturális örökségünkre.
A nagy érdeklődéssel kísért koncerten Pad Zoltán vezetőkarnagy vezényletével, a szerző jelenlétében hangzott el Selmeczi György: Himnuszok című új kompozíciója; majd a neves, több kiváló CD-t készített kórus Kodály, Liszt és Mosonyi darabokat énekelt.