A becslések szerint Bács-Kiskun megyében évente több ezer nagyvad esik orvvadászok áldozatául. Megoldást jelenthet a problémára egy most készülő új törvénytervezet.
Három évre is leültethetik az orvvadászokat a jövőben. Legalábbis akkor, ha a terveknek megfelelően szigorítja a parlament a Büntető törvénykönyvet a bűncselekmény súlyosabb megítélése érdekében.
Az Országos Magyar Vadászati Védegylet javaslatára szabálysértés helyett bűncselekményként kezelnék az orvvadászatot. Alapesetben 2 év börtönnel, minősített esetben – bűnszervezetben vagy jelentős értékre elkövetve – pedig akár 3 évvel lenen sújtható. A jogszabályváltozásról várhatóan már áprilisban szavaz az országgyűlés.
Akár 3 év börtön is járhat majd orvvadászatért az új törvényjavaslat szerint.
Jelenleg az évi 300 ezer elejtett nagyvad legalább 15 százalékát orvvadászok ölik meg. Szakértők szerint a számot nehéz megbecsülni, ugyanis kevés esetre derül fény. Például tetten éréskor, vagy ha a hivatásos vadászok rábukkannak az elhagyott tetemre.
A vadorzók kiszűrésére a vadászkamara és a vadászati védegylet együttműködési megállapodást kötött a rendőrséggel. A vadászati törvény alapján minden 3000 hektáron a vadásztársaság kötelessége vadőrt alkalmazni. Az ő feladata a vadászterület és a vadállomány védelme.
Kecskeméten egy hete a Külső-Nyíri erdőben négy értékes dámszarvast pusztítottak el orvvadászok hálóval.