A karácsonyi készülődések hevében érdemes megfontolni, hogy magunk vásároljuk meg a karácsonyfára szánt szaloncukrot vagy éppen házilag készítsük el a finomságot. A Pólus Online szerkesztőségébe két recept is érkezett, ami segít a háziasszonyoknak abban, hogy konyha tündérként varázsoljanak nassolni valót a fenyőfákra.

Marcipános szaloncukorkülönlegesség
(fahéjas-gyömbéres, kókuszos-lime-os)

Hozzávalók:
20 dkg darált mandula
15 dkg porcukor
20 dkg csokoládé (lehetőleg jó magas, 50% feletti kakaótartalommal)
pár csepp mandulaaroma
víz
a fahéjas-gyömbéreshez: fahéj, reszelt gyömbér ízlés szerint
a kókuszos-lime-oshoz: lime leve és 10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés: Vízgőz fölött a csokoládét megolvasztjuk. 20 deka darált mandulát összekeverünk 15 dkg porcukorral. Tehetünk bele pár csepp mandulaaromát. Evőkanállal lassan vizet adagolunk hozzá, hogy gyúrható masszát kapunk. Óvatosan a vízzel, hogy a massza jó kemény maradhasson. Ha túl folyós keményíthetjük darált keksszel vagy darált dióval. Ízesítjük a fahéjjal/gyömbérrel vagy lime levével és kókuszreszelékkel. A masszából golyókat formázunk, és bevonjuk őket az olvasztott csokival. Ügyesebbek csinálhatják villával vagy fogpiszkálóra felszúrva, a kezdők egyszerűen kiskanállal kenjék el a masszán a csokit. Hűtés után csomagolható.


Diós-narancsos szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg dió
4 evőkanál rum
1 narancs
1 citrom
5 evőkanál savanykás lekvár
15 dkg étcsokoládé
5 evőkanál olaj
1 teáskanál vaj

Elkészítés: A diót zsiradék nélkül serpenyőben megpirítjuk, majd finomra őröljük. A citrom és a narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a dióhoz adjuk a rummal és a lekvárral együtt, összegyúrjuk. Kis golyókat formázunk, megnyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. A csokoládét felolvasztjuk az olajjal és a vajjal, majd megmártjuk benne a bonbonokat. Hagyjuk megdermedni, majd csinos kis papírkákba csomagoljuk.