Összesen 30 hazai kis- és középvállalkozás részesült elismerésben az immár negyedik alkalommal megrendezett Pegazus Díjátadó Gála keretében. Két iparág szereplői különösen jól teljesítettek: a díjat elnyerő cégek között a legnagyobb arányban az ipari fémfeldolgozás és megmunkálás, illetve az élelmiszergyártás és feldolgozás területén tevékenykedő vállalkozások képviseltették magukat.

Összesen 30 hazai kis- és középvállalkozás részesült elismerésben az immár negyedik alkalommal megrendezett Pegazus Díjátadó Gála keretében. Két iparág szereplői különösen jól teljesítettek: a díjat elnyerő cégek között a legnagyobb arányban az ipari fémfeldolgozás és megmunkálás, illetve az élelmiszergyártás és feldolgozás területén tevékenykedő vállalkozások képviseltették magukat.

A Pegazus Díj a legdinamikusabban fejlődő magyarországi kis- és középvállalkozások teljesítményét ismeri el. Az elismeréseket a díjat alapító Enterprise Investors magán- és kockázati tőkealap-kezelő vállalat; a Dun & Bradstreet, nemzetközi cégminősítő, valamint a támogatóként csatlakozó Ernst & Young vezető könyvvizsgáló, adó, tranzakciós és üzleti tanácsadási szolgáltató; illetve hazánk egyik legnagyobb ügyvédi irodája, a White & Case LLP nemzetközi ügyvédi iroda adta át a Magyar Tudományos Akadémián, 2011. december 1-jén megrendezett exkluzív díjátadó gála keretében.

Két kategóriában (Piacvezető és Feltörekvő) három régió (Nyugat-Magyarország, Közép-Magyarország, Kelet-Magyarország) összesen 30 kiemelkedő növekedést felmutató vállalkozása részesült elismerésben. A Pegazus Díjat elnyerő vállalatok legnagyobb arányban két iparág szereplői közül kerültek ki. A díjazottak közül 5 vállalkozás az ipari fémfeldolgozás és megmunkálás, míg 4 vállalkozás az élelmiszergyártás és feldolgozás területén tevékenykedik. A díjazott cégek nyilvános árbevétel adatainak összevetése alapján, éves szinten átlagosan 47%-os árbevétel növekedést értek el a vizsgált, 2008-2010 közötti időszakban.

„Rengeteg a rossz hír a magyar gazdaság teljesítményét illetően, ezért továbbra is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a Pegazus Díj keretében bemutassuk, hogy vannak olyan többségi magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások, melyek képesek dinamikusan növekedni. A díjazott cégek sikerének több összetevője lehet, az azonban látható, hogy a feldolgozóiparból nagyobb arányban kerültek ki átlag felett növekedő vállalkozások ” – fogalmazott Tüske Tamás, az Enterprise Investors ország igazgatója, befektetési szakértő.

Feltörekvők és piacvezetők – a toplista

„FELTÖREKVŐ” kategória

A nyugat-magyarországi régió legjobbjának az LV Metal Kft.-t találta a zsűri, mely különféle lemezmegmunkálással, illetve hegesztett alkatrészek gyártásával foglalkozik. A cég a 2008-2010 közötti időszakban átlagosan több mint 42%-os árbevétel növekedést produkált évente. A közép-magyarországi régió első helyezettje az IQ PRESS Kft. lett; mely lap- és könyvkiadással foglalkozik, és átlagosan 71%-os árbevétel növekedést ért el a 2008-2010 közötti időszakban éves szinten. A kategória kelet-magyarországi bajnoka pedig a MLI VASKER Acélszerkezetgyártó Kft. lett, amely különféle fémszerkezetek gyártásával foglalkozik. A cég 2008-2010 között éves szinten átlagosan 105%-os árbevétel növekedést ért el.

„PIACVEZETŐ” kategória

A „PIACVEZETŐ” kategóriában a nyugat-magyarországi régióban első helyet ért el az AGROFEED Kft., amely 2008 és 2010 között 28%-os átlagos árbevétel növekedést ért el évente. A cég holland technológiára alapuló premix és prestarter állattakarmány gyártásával foglalkozik. A közép-magyarországi régióból a MOGYI Kft. lett a legjobb; a cég különféle olajos magvak pörkölésével, csomagolásával és forgalmazásával foglalkozik. A társaság átlagos éves árbevétel növekedése 2008-2010 között 20%-os volt. A kategória győztese a kelet-magyarországi régióban a FUX Zrt. lett. A vállalat fő tevékenysége alumíniumból és acélból készült szabadvezetékek, szigetelt légvezetékek, emelés és rögzítéstechnikai eszközök, réztermékek és építészeti kötelek gyártása. A cég 17%-os átlagos árbevétel növekedést ért el évente a vizsgált időszakban.

„A gazdasági helyezet alakulása az egész vállalati szektor, így a díjazottak teljesítményére is rányomta bélyegét. Míg a válság előtt a 2006 – 2008 közötti időszakot vizsgálva a kategória díjazottjai általában 30 % felett tudtak növekedni, addig idén 20 százalék alatti növekedéssel is be lehetett kerülni a díjazotti körbe. A 20 és 30 % közötti árbevétel növekedés is példaértékű a jelenlegi gazdasági helyzetben, és elismerést érdemelnek a kategória nyertesei, hogy a gazdasági nehézségek ellenére is ilyen szép eredményt produkáltak” – nyilatkozta Keleti József, a Dun & Bradstreet ügyvezető igazgatója.

A Pegazus 2010 Díjról

Az eseményen három régió – Nyugat-Magyarország, Közép-Magyarország, és Kelet-Magyarország – legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásait díjazták. A helyezettek kiválasztásánál az adott cégek növekedési rátája, az elmúlt három évben mutatott növekedés intenzitása, valamint a vállalkozások átláthatósága szerepelt szempontként. Idén is két kategóriában (a cégek 2010-es árbevételei alapján 500 millió és 2,5 milliárd forint között; illetve 2,5 milliárd forint felett) kaphattak Pegazus Díjat a legdinamikusabb vállalatok.

A Dun & Bradstreet által rendelkezésre bocsátott nyilvános cégadatok alapján a helyezések végső sorrendjéről az Enterprise Investors szakértői gárdája döntött, figyelembe véve számos kritériumot és a cégek átláthatóságát is. Fentiek alapján tehát a Pegazus Díjat olyan, a feldolgozóiparban, vagy a szolgáltatások területein működő vállalkozás nyerhette el, amelyik magyar többségi tulajdonban van; működését 2008 előtt kezdte meg és jelenleg is aktív; kielégítő likviditással rendelkezik; árbevétele 2010-ben 500 millió forint felett volt; a 2010-re vonatkozó EBITDA (üzemi eredmény + éves értékcsökkenés) értéke meghaladja az 5%-ot; valamint a 2008-2009 és 2009-2010 időszakokban az adott régió többi cégéhez képest a legnagyobb növekedést érte el. Természetesen alapvető feltétel volt még, hogy a vállalkozás nem tartozhatott a díjat adományozó cégek és azok tulajdonosai érdekeltségi körébe.

„FELTÖREKVŐ” kategória toplista

Nyugat-Magyarországi Régió
1. LV Metal Kft.
2. VARINOX Kft.
3. JAKAB Kft.

Közép-Magyarországi Régió
1. IQ PRESS Kft.
2. BÉR-ELEK Kft.
3. SzámHEAD Kft.

Kelet-Magyarországi Régió
1. MLI VASKER Acélszerkezetgyártó Kft.
2. Ferrand Kft.
3. PA-COMP Kft.

„PIACVEZETŐ” kategória toplista

Nyugat-Magyarországi Régió
1. AGROFEED Kft.
2. TUTTI Élelmiszeripari Kft.
3. FOREST-PAPÍR Kft.

Közép-Magyarországi Régió
1. MOGYI Kft.
2. ECSERI Kft.
3. MIZSEPACK Kft.

Kelet-Magyarországi Régió
1. FUX Zrt.
2. MOZAIK KIADÓ Kft.
3. HAJDÚHÚS 2000 Kft.

Az Enterprise Investors-ról
Az Enterprise Investors (EI) Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb magán- és kockázati tőkealap-kezelő vállalata. Az Enterprise Investors által vezetett alapok napjainkig összesen 1,4 milliárd eurót fektettek be – különféle iparágakban, így IT, szolgáltatások, kereskedelem, termelési és pénzügyi szektorok – több mint 120 vállalatba. Az EI által vezetett alapok napjainkig több mint 90 vállalatból léptek ki, ezzel 1,6 milliárd euró hasznot realizálva (melyből 284 millió euró a Lengyelországon kívüli befektetésekből származik). Az EI alapjai eddig – a 2008 szeptemberében indult Enterprise Venture Fund I-el együtt,– összesen 1,7 milliárd euró értékben gyűjtöttek forrást. Az alapkezelő 2010-ben megvalósította első magyarországi befektetését, melynek keretében mintegy 6,4 milliárd forintért (23 millió euróért) irányító többséget vásárolt a magyar online biztosítás közvetítői piacon éllovasként tevékenykedő Netrisk.hu-ban, mely egyben az eddigi legnagyobb hazai internetes vállalkozásba történő befektetést is jelenti.

A Dun & Bradstreet-ről
A több mint egy évszázados múltra visszatekintő D&B, a világ vezető üzleti információ szolgáltatója. 200 millió céget dolgozunk fel, 230 országban gyűjtünk információt, és naponta 1 millió adat frissítünk, mindezt azért, hogy ügyfeleinknek lehetővé tegyük a magabiztos döntést. A D&B megoldásainak, alapja a D&B által szabadalmaztatott DUNSRight minőségbiztosítási folyamattal ellenőrzött minőségi információ, amelyekre az ügyfelek kockázatos üzleti döntések meghozatalánál támaszkodhatnak.
Segítünk a vevőkockázatok csökkentésében, a partnerek nyomon követésében, új ügyfelek szerzésében és a meglévő ügyfelektől származó bevételek maximalizálásában is.
A Dun & Bradstreet Hungária Kft. immár a Bisnode csoport tagja, mely Európa vezető digitális üzleti információ szolgáltatója. Az 1989-ben alapított digitális üzleti információszolgáltató több mint 3100 alkalmazottat foglalkoztat Európa 18 országában. A Bisnode online marketing, kockázatkezelési és üzleti információs megoldások széles palettáját kínálja. A Bisnode üzleti információs szolgáltatásai segítenek az értékesítés maximalizálásban, az üzleti kockázat minimalizálásban, valamint döntéshozatal hatékonyságának és megalapozottságának növelésében.
A D&B 2010-ben és 2011-ben is elnyerte a megtisztelő Business Superbrands címet.

Az Ernst & Young-ról
Az Ernst & Young egyike a vezető könyvvizsgáló, adó, tranzakciós és üzleti tanácsadási szolgáltató vállalatoknak.
Világszerte 152.000 munkatársunkat kötik össze cégünk meghatározó értékei és a minőség iránti szilárd elkötelezettségünk. Így segítjük ügyfeleinket, munkatársainkat és szélesebb környezetünket lehetőségeik teljes körű kihasználásában.
További információkért kérjük, látogasson el honlapunkra a www.ey.com címen.

A White & Case LLP-ről
A White & Case LLP vezető nemzetközi ügyvédi iroda, melynek szakemberei 38 irodában nyújtanak szolgáltatást a világ 26 országában. Egyike vagyunk azon amerikai irodáknak, melyek elsőként értek el igazán globális jelenlétet. Jogi tanácsadási, valamint jogi képviseleti szolgáltatásaink átfogják a nemzetközi üzleti tevékenységet érintő jogi szabályozás szinte valamennyi területét. Ügyfeleink nagyra értékelik mind globális hálózatunk kiterjedtségét, mind amerikai, angol és helyi jogi szakértelmünket, és számítanak ránk bonyolult, határokon átívelő tranzakcióikban, valamint nemzetközi peres és választottbírósági ügyeik intézésében.

További információért kérjük, látogasson el a www.whitecase.com weboldalra.
Közreadta: Polgár Julianna
(szerkesztő-riporter - Duna TV, MTI, MTVA – lillatti@freemail.hu;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; POLUS ONLINE - lillatti8@gmail.com;
06-30/859-33-35)