Magyar és francia vonósnégyes megosztva nyerte az idei pekingi nemzetközi zenei verseny első díját. A negyedik alkalommal megrendezett BJIMC élén a Kelemen-kvartett és a Quatuor Zaide végzett a zsűri szombati eredményhirdetése szerint.

Wolfgang Böttcher, a zsűri német elnöke méltatta a zenei esemény 13 résztvevőjének kiemelkedő teljesítményét. Különösen megragadó volt az utolsó fordulóban játszott Beethoven művek színvonala: "Szó szerint szívet szorongató volt - és ez sokat mond annak az esetében, aki már sok zenét hallgatott élete során" - mondta a 75 esztendős berlini csellista és zenészprofesszor.

A zsűriben sok ismert muzsikus foglalt helyet, több hegedűművész, mint például Amuel Askenazi Izraelből, az osztrák Hatto Beyerle, a kínai Ting Cse-no és a francia csellóművész, Jean Marie Gamard.

Érdekesség, hogy az első helyen végzett mindkét vonósnégyes két esztendeje alakult. A magyar együttest Kelemen Barnabás és felesége, Kokas Katalin alapította utóbbi húgával, a csellista Dórával és a trióhoz csatlakozott zeneakadémiai növendékük, Homoki Gábor.

A francia együttes tagjai: Charlotte Juillard, Pauline Fritsch, Sarah Chenaf és Juliette Salmona. A zenei verseny harmadik díját a spanyol Cuarteto Quiroga nyerte.
(MTI)