Ötéves évfordulóját ünnepelte a hétvégén a Modem. A galéria múltidéző kiállítással és koncertekkel várta a látogatókat. A jubileumi ünnepségen részt vett Halász János parlamenti államtitkár is. A politikus szerint a művészeti központ más városokkal összefogva állami támogatásokra is számíthat. A politikus szerint a Modem országos jelentőségű kiállítótér, ami egyszer akár nemzeti státuszt is kaphat.

Különleges kiállítással fogadta a látogatókat a Modem a hétvégén. A vetített alkotások a neon témakörét dolgozták fel.

A neon látványban és hangban is megjelent. A 90-es évek elején egy Simonyi úti alagsorban működő Neon12 underground zenei klub hangulatát is felidézték. Négy, ma már nem létező debreceni zenekar állt újra össze egy koncertre. Gulyás Gábor, a galéria első igazgatója arról beszélt, hogy megérte elindítani a Modemet.

- Egy csoda volt, hogy létrejöhetett ez az épület, ez az intézmény Debrecenben. A másik csoda meg az elmúlt öt év volt, ami igazolta, hogy van fedezete annak a döntésnek, ami megszületett öt évvel ezelőtt – mondta el Gulyás Gábor, a Modem egykori igazgatója.

Az évfordulós programsorozaton részt vett Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára is. A politikus azt hangsúlyozta, hogy a Modem európai szintű kiállítótér, ami egyszer nemzeti státuszt is kaphat, de addig is az együttműködés hozhat kulturális és anyagi sikert a galériának.

- Nem elsősorban a direkt finanszírozás kiváltása a fontos, hanem az együttműködésen keresztül azok a közös programok, amelyeket létrehozhatunk, és amelyek anyagi előnyöket, vagy a megvalósítás könnyebbségét is jelenthetik. Ezen dolgozunk. Egy biztos, a Modem olyan intézmény, amely jogosan várhat arra, hogy akár Nemzeti Intézményi státusszal is felruházhassuk egyszer – hallhattuk Halász János parlamenti államtitkárt.

A Modem jelenlegi igazgatója szerint fontos, hogy a kiállítótér megőrizze országos és regionális jelentőségét.

- Fenn akarom tartani a Modem a státuszát országos és regionális szinten is. Ez azt jelenti, hogy a kiállítások mellett kísérő programokkal várjuk a helyi közönséget, és próbálunk megfelelni annak a regionális szerepnek, amit az elmúlt öt év számunkra örökségül hagyott – magyarázza Kukla Krisztián, a Modem igazgatója.

A Modem öt éves születésnapjára a debreceniek kedvezményesen válthatnak jegyet. Több százan éltek is a lehetőséggel.
Forrás: Dehir.hu