A Pólus Online szerkesztősége nevében is tiltakozásomat szeretném kifejezni Kertész Ákos a napokban napvilágot látott cikke miatt, amit az Amerikai Népszavában jelentetett meg. Magyargyűlölő és magyarellenes cikkéért, ettől a perctől Kertész Ákost erkölcsi hullává (nullává) nyilvánítjuk. (Bencze Attila: Pólus Online főszerkesztő)
Nem kért bocsánatot magyargyűlölő cikkéért Kertész Ákos, aki szerint Magyarországon nem kérhetik rajta számon, amit az Amerikai Népszavának írt. A lap kiállt Kertész mellett, ugyanakkor Tamás Gáspár Miklós helytelennek és igaztalannak nevezte kollégája írását. Szabad György volt házelnök egy Kossuth-idézettel üzent Kertésznek. A Jobbik visszavonatná az író kitüntetéseit.
Amit írt, azt az Amerikai Népszavának írta, s azt itthon nem kérhetik rajta számon – ezzel védekezett az MTI-nek nyilatkozva tegnap Kertész Ákos, aki hétfőn egy magyargyűlölő cikket jelentetett meg az amerikai lapban. 
Így fogalmazott: „A magyar genetikusan alattvaló. (…) A magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret-furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van, legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire. (…) Ma már a második világháború borzalmaiért, a holokausztért egyedül a magyar a felelős, mert a magyar nép az (a német néppel ellentétben), amelyik se be nem vallotta, meg nem gyónta a bűneit, se töredelmes bűnbánatot nem tanúsított, se meg nem fogadta, hogy soha többé, se bűnbocsánatért nem esdekelt. Így aztán nem is kapott soha föloldozást!” – részletek a Magyar Nemzet szombati számában.