Apatinban (Szerbia) felavatták a Vajdaság második köztéri Szent István szobrát, a település 1000 éves fennállásának alkalmából, 2011. augusztus 14-én. – Nehéz rangsorolni és akár egyet is kiemelni a település ezeréves történelméből, de egy nagyszerű eredményt hangsúlyozni kell. A város fennmaradt, él és virul, emlékezik és jövőt épít. És a jövő építését az itt élők együtt, közösen gondolják – mondta Gémesi György, Gödöllő város polgármestere ünnepi beszédében.
Majd hangsúlyozta: – A település egy közösség, amely értéket ápol, alkot és teremt a maga sokszínűségét nem elfelejtve, tiszteletben tartva egymás értékeit, hagyományait, kultúráját segítve egymás törekvéseit. Ennek részesei vagyunk ma és így lehetünk igazi egyenértékű tagjai egy sokszínű, de mégis egységes Európának.
A szónok méltatta Szent királyunk érdemeit: – Emlékezünk Szent István királyra, aki több mint ezer évvel ezelőtt megingathatatlan hittel és erővel, korát meghazudtoló „európai” államférfiként építette ki és szervezte meg a térség életét kemény szigorral és mégis nagy szívvel, világos és kiszámítható keretet adott a mindennapi élethez. Negyvenkét évi termékeny uralkodása azt bizonyítja, hogy jó királya volt népünknek. Ilyen hosszú ideig Európában csak azok tudtak megmaradni a trónon, akik nem csak rövid, hanem hosszú távon is gondolkodtak és cselekedtek.
Gémesi György egy fontos Szent István király intelmet is felidézett, melyet fiának írt, akit tragikus balesetben hirtelen veszített el: "A katolikus és apostoli hitet akkora buzgalommal és éberséggel őrizd, hogy minden Istentől rendelt alattvalódnak példát mutass, s valamennyi egyházi személy méltán nevezzen igaz keresztény hitvallású férfinak: enélkül bizony, tudd meg, sem kereszténynek, sem az egyház fiának nem mondanak. Akik ugyanis hamisat hisznek, vagy a hitet jó cselekedettel teljessé nem teszik, fel nem ékesítik, minthogy a hit tettek híján meghal, sem itt nem uralkodnak tisztességgel, sem az örök uradalomban vagy a koronában nem lesz részük. Ám ha a hit pajzsát tartod rajtad az üdvösség sisakja...”
Miodrag Bakity, Apatin alpolgármestere kijelentette, a város, ahol ma tizennégy nemzetiség él együtt –, Szent István királynak köszönheti létét, aki minden tizedik településen építtetett templomot ezer éve, ezért áll ma Apatinban is katolikus templom, mellette pedig immár Varga Attila gödöllői kőfaragó művész remek alkotása.
Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke levélben köszöntötte Apatin lakosságát, a „megmaradás városát”, Isten áldását kérve a húszezer fős település gyarapodására.
Varga Attila süttői mészkőből készült Szent István szobrát Gémesi György és Miodrag Bakity közösen leplezték le, majd Bumford Vilmos, bácskertesi katolikus esperes és Dolinszky Árpád, evangélikus püspök áldották meg.
Magyarországról külön buszt indított Molnár Béla vezetésével a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Nemzetpolitikai Szakbizottsága, valamint a KDNP Határon Túli Magyarok Szakbizottsága, illetve Gödöllőről külön delegáció érkezett e nem mindennapi ünnepi eseményre. Apatin város e csodálatos szoborállításával élő példája lett a békés egymás mellett élésnek.
Frigyesy Ágnes
A szerző felvételeivel