A székelyudvarhelyi vörös darabontok
A napóleoni, illetve az I. világháborút idéző ruhákban és fegyverekkel felszerelt hagyományőrzők lepték el hétvégén a barcarozsnyói várat. A háromnapos rendezvényen mintegy 150-en mutatkoztak be, érkeztek vendégek Csehországból, Bulgáriából, Franciaországból és Ausztriából, a hazaiakkal együtt legalább 10 egyenruhatípust vonultattak fel a barcarozsnyói várkertben.
A Brassó közeli Barcarozsnyón Erdély legnagyobb XVI.–XVII. században épült parasztvára 2009 óta minden évben két napra újból a háború színterévé válik. Ezen a hadtörténeti rekonstrukciós fesztiválon első alkalommal kaptak bemutatkozási lehetőséget a székelyudvarhelyi vörös darabontok is.
A bukaresti Sase Dorobantii Egyesület történésze, aki egyben egyik szervező is elmondta: az elsődleges célja a rendezvénynek a tanítás, mert a tankönyvekbe csak dátumokat, személyiségeket, eseményeket találunk, holott a történelem a mai napig él. A résztvevők többsége nagyon jól ismeri az adott történelmi korszakot, a katonai lét szokásait, az étkezést, és a tábori élet pikánsabb oldalát is ami az anekdotákban őrződött csak meg – mondta el a főszervező.
Forrás: Duna Tévé