A Vezetői Kollégium tagjai az MTA intézményhálózatának megújításával összefüggő feladatokról egyeztettek az őszi első ülésen. A testület tárgyalt a tudományos osztályok bizottsági választásának előkészítéséről, az Akadémia tevékenységéről szóló kormánytájékoztatóról. A VK tagjai támogatták az Alapszabály decemberi módosítását előkészítő bizottság létrehozását.

A Vezetői Kollégium tagjai támogatják az Akadémia intézményhálózatának szerkezeti megújítását, és egyetértenek annak eddig megtett lépéseivel. A versenyképességet, a fenntarthatóságot és a kiválóságot szem előtt tartó megújítás célja, hogy az intézmények ésszerűbb és takarékosabb működési keretek között, a kutatási potenciál megőrzése mellett, koncentráltabb kutatási stratégia mentén végezhessék közfeladataikat. A jelenleg 38 kutatóintézetből és két kutatóközpontból álló hálózatban a tervek szerint 2012-től 10 kutatóközpont és öt kutatóintézet működik. A megújítás előkészítése a tervezett ütemterv szerint halad: a folyamat soron következő lépéseiről szeptemberben és októberben tárgyalnak az akadémiai testületek. A szerkezetükben jelentősen megújult és hatékonyság növekedést megvalósító intézményeknél egyedülálló lehetőség adódik a kutatási közfeladatok alapfinanszírozása és a programok versenypályázati finanszírozása közötti egyensúly megteremtésére. Az Akadémia az intézményhálózat megújításával párhuzamosan a hazai tudományfinanszírozás rendszerének gyökeres újragondolását javasolja a kormányzatnak.

Az intézmény 2011. december 5-i rendkívüli közgyűlésének tárgysorozatában szerepel a 2009. október 3-án hatályba lépett új akadémiai Alapszabály és ügyrend módosítása, mivel a szabályzat gyakorlati alkalmazása során észlelt koherencia-zavarokat indokolt megszüntetni. Az Alapszabály módosításának előkészítéséhez az MTA elnöke bizottság létrehozását kezdeményezte, amely a tudományos osztályokat képviselő delegáltakból jön létre. A Vezetői Kollégium tagjai támogatták, hogy az előkészítő bizottság tagjaira tett személyi javaslatokat és feladataikat az Elnökség határozatban erősítse meg.

Az MTA közfeladatainak ellátását teszi hatékonyabbá a tudományos osztályok bizottsági rendszerének megújítása. A tudományos osztályok szeptemberi-októberi osztályüléseiken döntenek a 2011-2014-es akadémiai ciklusban létrehozandó bizottságokról az Elnökség által jóváhagyott átalakítási elvek nyomán elfogadott új bizottsági struktúra alapján. A Vezetői Kollégium tagjai egyetértettek azzal, hogy a bizottsági választásokat egységes eljárásrend szerint bonyolítsák le és az előkészítés során felmerült egyedi kérdésekben az Elnökség hozzon átmeneti szabályokat az Alapszabály 2011. decemberi módosításáig.

A Vezetői Kollégium megtárgyalta az Akadémia kormánynak benyújtandó tájékoztatóját, amely a magyar társadalom és gazdaság fellendítése érdekében tett erőfeszítések eredményeit, valamint a köztestület munkáját mutatja be. A VK tagjai érdemi javaslatokat tettek az Elnökség által elfogadandó dokumentum módosítására, különös tekintettel a kutatóintézeti eredményesség közérthetőbb és részletesebb megjelenítésére.
Forrás: MTA munkatárs