2011. Szeptember 26-ám Hétfőn 19:30 perckor, a Debrecen Református Nagytemplomban fellép a Kossuth-díjas Ghymes együttes, amely Harmónia címet viselő koncertjével kápráztatja majd el a közönséget. Közreműködik: a Debreceni Szimfónikus Zenekar, Debrecenben a Bányai Júlia Általános Iskola világbajnok Lautitia gyermekkórusa. 

„Mára már Ghymes koncertet rendezni egyet jelent Magyarországon a teltházas előadással, akár a legnagyobb, legrangosabb koncerthelyszíneken is.“ (Kelemen László)

„A magyar és kelet-európai népzenei gyökerekre épülő muzsikájuk kimagasló sikereket hozott koncertjeik látogatottságában, lemezeik eladásában, műfaji és művészi megítélésükben egyaránt. A művészetben nincsenek garanciák, nincs garancia arra, kinek hány év gyakorlás elteltével mekkora és milyen sikere lesz, ha lesz egyáltalán, a befektetett munka visszafelé igazolódik. Csak visszafelé látszik a két évtizednyi kitartó munka eredménye – az a látásmód, mely párosulva tehetséggel és elhivatottsággal költővé érlelte a verskedvelőt, zeneszerzővé a táncházi muzsikust és előadóművésszé csiszolta az egykori pedagógiai főiskolásokat, és ami csak igazán keveseknek jut ki: meghozta a saját, mással össze nem téveszthető hangot, egy egyéni hangzást.
A saját hang, mely csak keveseknek jut ki, mely igazán az egyéniség jellemzője!, a saját hang, ami nyomon követhető tucatnál is több CD-jükön, a saját kortárs hang, mely kijelöli a további művészi utat. Ez az, amire mindig számíthat a közönség, ez az a bizonyosság, mely koncertjeikre elővételben eladja a jegyeket és ez az a művészi hitel, mely arany és platina lemezek sokaságát termeli. Ez az, mely az egyre bővülő Európában biztosan jelzi az eredetet, olyan valami, mint a legjobb valuta - csak magyar!“ 
(Malek Miklós)

Közreműködik: a Debreceni Szimfónikus Zenekar, Debrecenben a Bányai Júlia Általános Iskola világbajnok Lautitia gyermekkórusa.
Vezényel: Bókai Zoltán a Pécsi Nemzeti színház karnagya.

A 28 éves „Magyar Örökség“ kitüntető címet viselő Kossuth-díjas GHYMES dalaira a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága. Ezt egészíti ki Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje. 
A Ghymes zene hat az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene mélyről jön és erőt ad.

A szakma elismerését bizonyítják a díjak: 
Don Quijote díj 2001, Magyar Művészetért Díj 2001, Arany Zsiráf díj worldmusic/jazz kategória (MAHASZ) 2001, 2002, eMeRTon díj - a legjobb határon túli magyar zenekar kategória (Magyar Rádió) 2002, Bartók Béla emlékdíj 2006, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Díja 2008, „Magyar Örökség“ kitüntető cím 2008, Kossuth-díj 2011.

Éghymese című albumuk 2005-ben elnyerte a MAHASZ Fonogram díját, azonos című koncertjük pedig az „Év produkciója“ elismerést kapta az ARTISJUS-tól.

A zenekar vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló élő muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek.