Az erdélyi unitárius ifjúság és más felekezetű, szabadelvűen vallásos fiatalok szervezeteként működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) 2011. augusztus 25-28. között az erdővidéki Bölönben rendezte meg a XXXV. Erdélyi Unitárius Ifjúsági Konferenciát. A rendezvényen az ODFIE helyi egyleteinek képviseletében, valamint a bölöni és a központi szervezőcsapattal együtt mintegy 220 fiatal vett részt. A konferencia a következő programrészekből állt: istentiszteletek, áhítatok, témaközpontú előadások, kerekasztal-beszélgetések, valamint szórakoztató programrészek. A konferencia záró mozzanataként kopjafát avattunk.
A konferencia munkálatainak összegzéseként az alábbi nyilatkozatot tesszük közzé.
Konferenciánk idei témája Hagyomány és haladás (Tegnapom holnapja) volt. A folyó egyleti évre kijelölt téma az elmúlt hónapokban több rendezvényünkön is előtérbe került. Az ifjúsági konferencia a téma feldolgozásának összegzését is jelentette.
Az előadások sorát péntek délelőtt Székely Kinga-Réka homoródszentpéteri unitárius lelkész nyitotta meg, aki Öntudatos unitárius fiatalok: voltak, vannak, lesznek? kérdésre próbált választ adni. Előadásában felhívta a hallgatóság figyelmét a vallásosság és az öntudatos egyháztagság fontosságára.
Elődeim nyomában - gyakorlati tudnivalók a családfakutatásról - ez volt a következő előadás címe, melyben Lakatos Sándor székelykeresztúri lelkész-vallástanár a családon belüli kapcsolatok erősítésére hívta fel a figyelmet, valamint gyakorlatiasan, saját példákkal alátámasztva rámutatott hogyan és miért fontos az egyénnek ismerni saját családja múltját.
Az előadások sorát három kiscsoportos beszélgetés követte: Farkas Wellmann Endre költő Egy kis irodalomtörténet, Rácz Norbert lelkész Miért egyletezem?, Tőkés Lóránt lelkész Hagyományos élet mindennapjainkban címmel a hallgatósággal közvetlenül, saját történetekkel, szakmai tapasztalatok alapján beszélgettek.
Szombaton reggel Egyletezzünk! - kerekasztal-beszélgetésre került sor, melynek meghívottai az ODFIE korábbi elnökei voltak: id. Bartha Alpár fiatfalvi lelkész, Kovács István sepsiszentgyörgyi lelkész, az Erdélyi Unitárius Egyház közügyigazgatója, Rácz Norbert kolozsvár-belvárosi lelkész, valamint Szabó László szindi lelkész; a moderátor Tőkés Lehel, az ODFIE társelnöke volt. A kötetlen beszélgetés során a meghívottak saját egyletes tapasztalataikat, történeteiket mesélték el, kiemelve, hogy ők sem voltak jobbak a mai fiataloknál. A beszélgetés végén Szabó László bemutatta az ODFIE által az augusztus 20-i ünnepély átvett Kissebségekért Díj a Külhoni Magyarokért tagozat kitüntetést, mely méltó elismerés az Ifjúsági Egylet 111 éves történetéhez.
Szőcsné Gazda Enikő sepsiszentgyörgyi muzeológus a hagyományok fontosságára hívta fel a figyelmet. Népi szokásaink egykor és ma című, vetítettképes előadásában régi magyar hagyományokat mutatott be, azok kialakulásáról, jelenlegi helyzetéről beszélt.
A konferencián elhangzott előadások rendre az erdélyi kultúránk és az Istenben való hit elválaszthatatlan kapcsolatát sejtették. Arra biztattak minden résztvevőt, hogy úgy éljen a mai kor kínálta lehetőségekkel, hogy közben az alapot biztosító hit és sajátos kultúránk továbbra is része maradjon a mindennapoknak.
A rendezvény fő támogatói a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Civil Alapprogram, a Nemzeti Kulturális Alap, a Communitas Alapítvány, az Erdélyi Unitárius Egyház és a Háromszék-Felsőfehéri Egyházkör voltak.
Isten áldása legyen a konferencia támogatóin, kivitelezőin és résztvevőin egyaránt!
Bölön, 2011. augusztus 28. 
 Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet Elnöksége