Hiába a pozsonyi kormány megbízotti státusza, az ország jelenlegi vezetése egyre mélyebben merül a mocsárba és egyre többet tesz a háború eszkalációjáért. Most éppen az ideglenes honvédelmi miniszter közölte, készek Ukrajnába lőszert szállítani.


Pénteken találkozott a pozsonyi ideiglenes kormány megbízott védelmi minisztere a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel. Mint az Új Szó tudósításából kiviláglik, Jaroslav Naď (Demokraták) többek között megvitatta a termelési kapacitások bővítését a tüzérségi lőszerek Ukrajnába történő szállításával kapcsolatban, valamint szó esett a NATO keleti szárnyának biztosításáról is.

A lap szerint a főtitkár nagyra értékelte Pozsony egyértelmű álláspontját a NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében. A megbízott védelmi tárcavezető arról is tájékoztatta Stoltenberget, hogy Szlovákia készen áll arra, hogy feltöltse saját készleteit, és lőszert szállítson Ukrajnának.

Megvitatták továbbá az amerikai Patriot légelhárító rendszerek olasz SAMP/T-kkel való felváltását, amelyek már jelen vannak a konyhai (Kuchyňa) légibázison. Naď ezenfelül hangsúlyozta, Szlovákia 2023-ban végre teljesíti NATO-tagsággal kapcsolatos kötelezettségeit, mivel  az idei évre a GDP 2,01 százalékát fordítják védelmi célokra.