III. Károly király május 6-i megkoronázása alkalmából az apátság több különleges programot is meghirdetett idén nyárra, köztük egy új vezetett túrát amikor a Cosmati-padlóra is felengedik a látogatókat. 


A koronázás alkalmából meghirdetett különleges programsorozat keretében az apátság több különleges programot, köztük egy új vezetett túrát is bejelentett, amelyre május 15. és július 29. között kerül sor – írta meg Világgazdaság a The Guardian lapra hivatkozva.

Megírták, hogy a túra keretében a Cosmati-padlóra is felengedik a látogatókat, amelyet általában csak a főoltár lépcsőjének aljáról lehet megtekinteni. Ez pedig az első olyan alkalom lesz, hogy a Westminster-apátságban a látogatókat a mozaikpadlóra engedik lépni, a cipőjüket azonban ekkor is le kell venniük.

A lap ismerteti, hogy a márványpadló a főoltár előtt helyezkedik el, amelyet III. Henrik rendelésére készítettek, és 1268-ra készült el. A burkolatot a korábbi koronázásokon – többek között II. Erzsébet 1953-as és VI. György 1937-es koronázásakor – különleges szőnyeggel takarták le, III. Károly koronázásán azonban újból látható lesz.

Kis, 10 fős csoportokat engednek egyszerre a márványpadlóra, és a látogatóktól azt kérik, hogy cipő nélkül, zokniban lépjenek a burkolatra a felület megóvása érdekében.

A burkolat az 1870-es évektől kezdve el a szőnyeg alá rejtették és elzárták a nyilvánosság elől, egészen 2010-ig, egy kétéves renoválási program befejezéséig.

A felületen még egy rejtélyes, a világvégét megjósoló felirat is szerepel, 19 683-ra datálva azt.

„A koronázás örömteli és jelentős pillanat lesz a nemzet és a Westminster-apátság számára – írják. – Reméljük, hogy különleges rendezvényprogramunk és digitális forrásaink mindenkinek lehetőséget adnak arra, hogy részt vegyen az ünneplésben.”