Juana Maria számára egy szigeten egyedül élni nem volt film


Minden idők egyik legnépszerűbb gyerekkönyvét egy nő története inspirálta, aki 18 évig egyedül élt egy lakatlan szigeten és túlélte – írja a promotions.hu

Sok film próbálta már bemutatni, milyen lenne az élet, ha valaki egy szigeten ragadna. Juana Maria számára egy szigeten egyedül élni nem volt film: tizennyolc évet töltött egyedül San Nicolas szigetén, a Csatorna-szigeteken, Kalifornia partjainál.

Maria a nicoleno törzs utolsó túlélő leszármazottja az 1700-1800-as években. Ő és népe San Nicolas szigetén laktak. Mire megszületett, leszármazottai mintegy 10 000 éve éltek a szigeten. A Juana Maria nevet a ferences szerzetesek adták neki.

Mi történt Juana törzsével?

1811-ben harminc orosz misszionárius szállt le San Nicolas szigetére. A misszionáriusok megölték a bennszülött nicoleno férfiakat, és megerőszakolták a nőket. Ez egy nagyon pusztító csatához vezetett 1814-ben.

A csata során sok micoleno embert megöltek, csak egy maroknyi maradt. A háború annyira káros hatással volt a nicoleno törzsre, hogy 1830-ra a törzs csak húsz főre csökkent. Egyes feljegyzések a túlélők számát hétre becsülték akkor tájt.

Mivel a törzs meggyengült, a keresztény misszionáriusok utat találtak a szigeten. 1835-ben a nicoleno törzs túlélő tagjait ferences szerzetesek elrabolták. De Juana Marianak sikerült megszöknie.

Élet a szigeten egyedül.

Mivel Maria egyedül maradt életben a szigeten, az emberek időnként észlelték őt. Egy matróz látta meg először, amint elhaladt mellette. Egy másik férfi, aki Kaliforniába hajózott, írt a naplójában egy magányos nőről egy szigeten. Egy vadász arról is beszámolt, hogy látott egy kunyhót a szigeten.

Ki jött a megmentésére?

Mivel több beszámoló volt arról, hogy emberek észrevettek egy magányos nőt a szigeten, George Nidever felfedező eltervezte, hogy megmenti, de nem sikerült megtalálnia Maria-t, miután kétszer is meglátogatta a szigetet.

1853-ban Nidever harmadik alkalommal látogatott el a szigetre vadászlegénységével együtt. Mariát kormoránbőrbe öltözve találták a kunyhójában. Akkori életkorát ötven évre becsülték.

Maria bálnacsontból építette a kunyhóját. Volt néhány kutyája, és egyedül tudta fenntartani a faluját. A látogatókkal találkozva Maria kedves volt hozzájuk. De senki sem értette a nyelvét. Gesztusok segítségével három hétig segített a legénységnek a szigeten vadászni. A legénységnek sikerült meggyőznie Mariát, hogy távozzon velük.

Élet a sziget elhagyása után.

Maria volt törzsének utolsó leszármazottja. Emberei, akik korábban Santa Barbarába utaztak, mind meghaltak. Így senki sem értette a nyelvét.

Santa Barbarában szállt meg Maria, azonban olyan gyenge volt az immunrendszere, hogy csak hét hónapig maradt a civilizációban életben és sajnos belehalt a vérhasba.