Bosszúból megölette a saját anyját


Gypsy Rose Blanchard és édesanyja története egy gondoskodó anya-lánya történetből hirtelen hátborzongató krimivé változott, ugyanis a mindenki által fogyatékkal élőnek gondolt Rose-ról kiderült, hogy mindvégig csak édesanyja kényszerítésére élte addigi életét kerekesszékben, miközben a lány makkegészséges – írja a filmoptikum.com.

A „beteg” lányt gondozó édesanya, Dee Dee Blanchard halála után a családot ismerő és féltő ismerősök, jóbarátok, támogató civil szervezetek néhány napig attól tartottak, hogy az illető, aki megölte Dee Dee-t elrabolhatta Rose-t is. Ezért a hatóságok hajtóvadászatot indítottak a lány megkeresése érdekében és találtak is egy Rose-hoz hasonló lányt, ám a tolószékes, gyenge és haj nélküli kislány képével ellentétben az a lány egy erős fiatal hölgy volt, aki egyedül járt-kelt.

A közvélemény pedig azonnal felhördült: mi változhatott egyetlen éjszaka alatt? Csoda történhetett, vagy az anya-lánya páros mindvégig átverte az egész világot?

Rose félresikerült élettörténete valahol ott kezdődött, amikor édesanyja, Dee Dee, újszülött korában egy éjszaka berohant a sürgősségire vele, hiszen úgy vélte, hogy alvási apnoéban szenved a kislány. Habár a vizsgálatok ezt cáfolták, az édesanyát az orvosok képtelenek voltak meggyőzni arról, hogy a kislánynak semmi baja.

Aztán Rose 8 éves korában történt, hogy leesett nagyapja motorjáról, és Dee Dee ismét azonnal a kórházba sietett, mert úgy vélte a lánya fatális sérüléseket szenvedett és lehet, hogy soha többé nem tud lábra állni majd. Az orvosok természetesen elmagyarázták neki, hogy Gyspy Rose-nak csupán a térde sérült meg, de az anya ragaszkodott ahhoz, hogy lányát kerekesszékbe ültessék.

És innen nem volt megállás, az anya kivívta, hogy a lányát izomsorvadással diagnosztizálják, sőt, később egy New Orleans-i kórházban még látás- és hallássérüléssel is kezeltette a lányt. Dee Dee állításai szerint a lányának rendszeresen vannak rohamai, amire szintén kezeléseket igényelt a kórházaktól, és egy adott ponton a történet oda került, hogy a kislányt többször is megműtötték, gyógyszerekkel kezelték olyan dolgokért, problémákért, betegségekért, amelyekkel a lány nem is rendelkezett.

2005-ben a Katrina nevezetű hurrikán Dee Dee-t és Gypsy Rose-t arra kényszerítette, hogy az északi Missouri államba költözzenek, és ott az anya-lánya páros igazi celebbé változott a nagyközönség előtt. Megannyi civilszervezet, alapítvány és támogató adományait élvezhették: házat kaptak, Disney World-be látogathattak, Miranda Lambert koncerten vehettek részt – csak hogy az anyagi segítségek mellett még néhányat kiemeljünk.

Mindezekkel párhuzamosan orvosok százai próbálkoztak megoldást találni Rose problémáira és híresebbnél híresebb doktorok ajánlották fel, hogy magánklinikájukon kezelnék Gypsy Rose-t, és csak egyetlen egy szakember vélt némi turpisságot felfedezni.

Bernardo Flasterstein egy Springfield-i neurológus jelentette ki elsőként, hogy „semmi okát nem látom annak, amiért nem lenne képes járni.” Ám Dee Dee a hurrikán pusztításaira hivatkozva ezt is kimagyarázta, mondván az összes addigi orvosi leletet, a katasztrófa megsemmisítette. Ám ekkor már Rose elég nagy volt ahhoz, hogy neki is feltűnjön, valami nincs rendben.

2010-ben Dee Dee mindenkinek 14 évesként mutatta be lányát, holott már rég 19 éves volt és ezt is igen furcsállotta a lány, és lassan összeállt a fejében a kép.

Attól a perctől Gypsy Rose többször is megpróbált megszökni, ám Dee Dee mindig arra hivatkozott, hogy most már nem veszíthetik el mindazt, amit az évek alatt „felépítettek” maguk körül.

A lánynak aztán sikerült továbbra is tisztán gondolkodnia a folyamatos gyógyszeres kezelések ellenére is, és az interneten keresztül megismerkedett egy Nicholas Godejohn nevezetű férfivel, akit Wisconsinban már többször is elítéltek.

2012-ben a két fiatal végre személyesen is találkozott és a rövid légyottot követően kitervelték, hogy megölik Dee Dee-t. A tervet egy 2015. júniusi éjszakára időzítették,  Nicholas több késszúrással azonnal végzett Dee Dee-vel, majd a két fiatal szökésnek indult. A hatóságok viszont rövidesen elfogták őket és Rose-t másodfokon 10 év börtönbüntetésre ítélték, bűnrészességért, míg Nicholas életfogytiglant kapott.

„A börtönben sokkal szabadabbnak érzem magam, mint anyámmal… Csak azért, mert az anyám nem hagyta, hogy úgy éljek, mint egy normális lány…”

Rose tragikus történetéről azóta egy HBO-s sorozatfilm is készült, amely azóta óriási népszerűségnek örvend a nézők körében.