Alsó-ausztriai politikusok javaslata szerint az iskolai szünetekben a diákoknak kötelezően németül kellene beszélniük. A javaslat elemi erejű felháborodást váltott ki a kisebbségek képviselőiből.


Elítélte az Ausztriai Népcsoporttanácsok Vezetőinek Állandó Konferenciája az alsó-ausztriai politikusok azon javaslatát, mi szerint az iskolai szünetekben a diákoknak kötelezően németül kellene beszélniük – hangzott el az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) pénteki műsorában. Mint az orgánum tudósításából kiderül, néhány napja került nyilvánosságra, hogy az ÖVP és az FPÖ alsó-ausztriai koalíciója úgy valósítaná meg az integrációt az oktatásban, hogy az iskolai házirendekben előírnák, az órákon kívüli beszélgetések során kötelező legyen a német nyelvet használnia a diákoknak.

A hírre reagálva Martin Ivancsics, a népcsoporttanácsok szóvivője közleményében úgy fogalmazott, e politikai javaslat csapás a demokrácia és az ausztriai népcsoportok történelmileg kialakult sokszínűsége ellen is. Visszalépés olyan időkre, amelyeket egyetlen értelmes ember sem akar újra átélni – fogalmazott a testület munkatársa. Egyben rendkívül aggasztónak nevezte az ötletet.

A szervezet által kiadott közlemény arra hívja fel az oktatási minisztériumot, hogy mielőbb szabjon gátat a tendenciának, és hozzon megfelelő intézkedéseket, hogy az ilyen követelések ne valósulhassanak meg.