A Móra Kiadó idén egy IBBY-djas regénnyel, A bojtorjánmező lakói című kötet megjelentetésével ünnepel 

2007 óta március 23-a a lengyel–magyar barátság napja. A két ország kapcsolata már évszázadok óta szoros. A történeti, életérzésbeli párhuzamok klasszikus és kortárs alkotásokban egyaránt fellelhetők. A Móra Kiadó a 2010-es évektől folyamatosan figyelemmel kíséri a lengyel–magyar együttműködési lehetőségeket, melynek keretében eddig négy lengyel könyvet hozott el kiváló magyar fordításban az olvasóknak. 

Az I. Matykó király című klasszikus meseregény sorozat, mely részletesen bemutatja, hova vezet a tapasztalat nélküli jó szándék, s hogy milyen veszélyeket rejtenek az át nem gondolt reformok, s végül belátjuk, egyáltalán nem baj az, hogy a gyerekeknek tanulniuk kell, a felnőtteknek pedig dolgozniuk. Az I. Matykó király a felelősségvállalás regénye is. Megtanulhatjuk belőle, hogy mekkora kincs az igaz barátság, a bátorság és az őszinteség. A mintegy harminc nyelven megjelent I. Matykó király és a Matykó király a lakatlan szigeten a filantróp pedagógus szerző, Janusz Korczak alkotása.


Mennyek és Pokol címmel 2021-ben jelent meg a kortárs ifjúsági lengyel drámairodalom legjavát felölelő, nyelvileg és műfajilag is igen változatos kötet  Pászt Patrícia fordításában,  Trencsényi László szerkesztésében. A kötet műveinek középpontjában többnyire az ember, a kicsiny egzisztencia, a gyermek kiszolgáltatottsága és magánya áll, illetve e magány egyéni és közösségi feldolgozhatóságának lehetősége.

2023-ban egy kortárs mesekönyv érkezett, Katarzyna Ryrych mágikus történeti izgalmas világokat nyitnak meg kicsik és nagyok előtt egyaránt. A Bojtorjánmező lakói 2017-ben elnyerte a lengyelországi IBBY-díjat (International Board on Books for Young People) és az év legjobb gyerekkönyve lett.


A lengyel–magyar barátság napjának (lengyelül Dzień Przyjaźni Polsko–Węgierskiej) története 2006. március 24-ig nyúlik vissza, amikor Lech Kaczyński lengyel és Sólyom László magyar köztársasági elnök Győrben aláírták a győri nyilatkozatot, valamint átadták a lengyel–magyar barátság első köztéri emlékművét. A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én, a lengyel Szejm március 16-án nyilvánította határozatban ünnepnapnak március 23-át, a lengyel–magyar barátság napját.