Seymour Hersh veterán amerikai oknyomozó újságíró néhány hete az Egyesült Államokat nevezte meg az Északi Áramlat-robbantás felelőseként. Most arról beszélt, a CIA fedősztorival terelné el a figyelmet az esetről.


A Biden-adminisztráció továbbra sem óhajtja elismerni, hogy ő a felelős az Északi Áramlat felrobbantásáért – írta meg friss cikkében Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró. A zsurnaliszta először február közepén vezette föl hírszerzési, ámde névtelen forrásokra hivatkozva ezt az elképzelését.

Hersh a cikkben kifejti, szerinte az Egyesült Államok kormánya a CIA-vel karöltve tervezte meg az akciót - akárcsak azt, hogy miként lehet kezelni az esemény utóhatását. Hersh azt állítja, hazájának búvárai a Baltops 2022 nemzetközi hadgyakorlat leple alatt helyeztek el C4-tölteteket a gázvezetékek körül, amiket később felrobbantottak. Az újságíró forrásai szerint a parancsot maga Joe Biden adta ki.

Hozzáteszi, a német és az amerikai kormány nyilvánosan nem foglalkozott az üggyel, de saját névtelen diplomáciai forrása szerint a CIA-t megkérték, hogy gyártson le egy fedősztorit a berlini titkosszolgálattal együttműködve, amit el lehetne adni a médiának, mint az Északi Áramlat–2. megsemmisítésének alternatív történetét.