A citrom a legismertebb déligyümölcs, amelyet alapvetően gasztronómiai értékei miatt fogyasztunk. Ugyanakkor számos gyógyhatása is van, ami miatt nyugodtan nevezhetjük természetes gyógyszernek. Infografikánk összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat - írja a Házipatika.com.
A citromról mindenki tudja, hogy sárga, illatos, savanyú és rengeteg benne a C-vitamin. Az kevésbé közismert, hogy a benne lévő anyagok javítják a keringést, védenek a fertőzések ellen, hatásosak a vérnyomás karbantartásában, sőt a depressziót is visszaszorítják. De ez csak a lista egy része...

A citrom 10 egészségjavító hatása

A citromot úgy ismerjük, mint izgalmas, karakteres és gyakran nélkülözhetetlen összetevőjét sokféle étel- és italreceptnek. Arra azonban ritkán gondolunk, hogy erős gyógyhatása is van. Sorra vesszük, hogy tudományos kutatásaok szerint  mire használható.

Vérnyomáscsökkentő

A citromnak már az illata is képes lejebb vinni a vérnyomást egy Koreában készült orvosi kutatás szerint.

Segít a székrekedésen 

A citromos illatterápia (elsősorban idősebbeknél) segít a nagy dolgok megkönnyebbítésében, különösen rozmaring és borsmenta illóolajával kombinálva.

Javít a rossz leheleten

Teafa és borsmenta illóolajával együtt alkalmazva csökkenti a kellemetlen szájszagot.

Véd a rák ellen

A citromban limonoidoknak nevezett vegyületek találhatóak, amelyek kutatások szerint hatásosak a szájüregi, bőr-, tüdő-, emlő-, gyomor- és béldaganatok ellen.

Megelőzi a vesekövet

A citrom gazdag a vesekövek kialakulását gátló citrátokban, így természetes gyógyszerként szolgálhat ellenük.

Csökkenti a gyulladást

Amerikai kutatások in vitro és in vivo müdszerekkel is igazolták, hogy a citromsűrítménynek erős gyulladásgátló tulajdonságai vannak.

Védi a szívet

A citrom sok antioxidánst, illetve olyan flavonoidokat (pl. rutin, heszperidin, diozmin) is tartalmaz, amelyeknek érvédő hatását a gyógyászatban is hasznosítják.

Gátolja az oxidatív stresszt

A túlzott oxidatív stressz hozzájárul az öregedéshez, a gyulladásokhoz, valamint az akut és krónikus betegségek széles skálájához. A citrom antioxidánsai, vitaminjai akadályozzák e folyamatokat. 

Antidepresszáns

A citromolaj szorongáscsökkentő hatást fejt ki a neurotranszmitterek, azaz az ingerületátvivő anyagok befolyásolásán keresztül.

Harcol a cukorbetegséggel

A citromhéj polifenoljai segítenek megakadályozni a helytelen étrend miatti elhízást, hiperglikémiát, vérzsírszint kialakulását.