Az ISIS több ezer szélsőségese ismerkedhettet egymással, “köszönhetően” a Facebook ismerősöket felajánló algoritmusának.
A brit Telegraph ír arról, hogy az így is épp elég nagy bajban lévő Facebook újabb súlyos botrányba keveredett. A közösségi oldal ugyanis aktívan részt vehetett több ezer dzsihadista összekötésében világszerte. Ezzel nem csak új terroristahálózatok kiépítését, de új tagok toborzását is lehetővé tette.

Egyes kutatók megvizsgálták 1000 ISIS-tag Facebookon végbemenő tevékenységét 96 országból, ők jöttek rá arra, hogy a Facebook algoritmusa tendenciózusan ismerősnek ajánlotta az egyik dzsihadistát a másiknak.

Zuckerberg egyre nagyobb bajban van.A Facebook a felhasználóiról tömegével gyűjt információkat, ezek alapján tudja hatékonyan összekötni a hasonló érdeklődésű embereket. Az egyetlen gond, hogy a Facebook nem igazán szűri, milyen információkat osztanak meg a felhasználók. Így válik lehetségessé az, hogy a terroristák kapcsolatba léphessenek és kommunikálhassanak egymással, illetve a velük szimpatizálókkal.

Hogy a probléma mekkora mértékű, azt egy jövő hónapban publikálandó kutatás fogja tartalmazni, amelyet a Counter Extremism Project készít el.

A kutatók példaként egy indonéz ISIS-támogatót említettek, aki még 2017 márciusában vette fel a kapcsolatot egy amerikai felhasználóval. Az amerikai nem vallotta magát vallásosnak, de „érdekelte az iszlám”. Az indonéz tag hétről-hétre egyre radikálisabb tartalmat küldött az amerikai felhasználónak, aki hat hónap leforgása alatt gyakorlatilag teljesen radikalizálódott.

Az igazán felfoghatatlan rész a történetben, hogy az 1000 vizsgált ISIS-profilnak a Facebook 6 hónap alatt mindössze a felét függesztette fel, holott az egyik kutató, Robert Postings szerint – mivel ezzel a terrorista propaganda terjesztését lehetne megakadályozni – azonnal ki kellene tiltani az összes ilyen elemet a közösségi oldalról.