Fellázadt egy egyedülálló kiskorúaknak létrehozott migránstábor több lakója Franciaország déli részén. A lázadás azért tört ki, mert miután kiderült, hogy a kapott pénzt drogkereskedésre használták, már csak élelmet kaptak.
Nem először hallani arról, hogy a muszlim migránsok nem képesek és nem is akarnak beilleszkedni a nyugati társadalmakba. Most a francia dreuz.info című lap írt egy elborzasztó esetről.

A franciaországi Nantes-ban egy kiskorúak számára létrehozott menekültotthon, több lakója fellázadt és tönkretette az épület berendezését. Miért? Mert a pénzt, amit kaptak a Loire-Atlantiquetól, drogokkal való kereskedésre használták és az illetékesek úgy döntöttek, hogy a pénz helyett ételt biztosítanak nekik.

Az eset egy olyan otthonban történt, ahol azok a kiskorúak vannak elhelyezve, akik a szüleik nélkül érkeztek Franciaországba. Ugyanakkor nem biztos, hogy mindegyikük kiskorú.

Többen közülük, ahelyett hogy megköszönték volna Franciaországnak, hogy tárt karokkal várták őket, mostak rájuk, etették őket és ingyen elszállásolták a zsebpénzzel is ellátott fiatalokat, ablakokat, bútorokat és számítógépeket törtek.

Felháborodásuk oka a megyei tanács döntése, akik rájöttek, hogy a pénz, amit minden hónapban adtak nekik, ők drogdílerkedésre használták. Pedig nem kevés pénzt, fejenként 300 eurót kaptak. Ezt csökkentették 60 euróra.

A rendőrök, akik közbeléptek az otthon vezetőjének kérésére, dobálás célpontjává váltak, amíg nem tudtak rendet tenni. Egy kiskorút, aki 10 méterről lógott lefelé a semmiben, elkapták, anélkül, hogy megsérült volna. Az akció végeztével 7 migránst tartottak bent a rendőrségen, az ő tárgyalásuk július közepén lesz. Az otthon vezetője panaszt tett, a biztonságot megerősítették és a franciák fizetnek mindezért.

Mindez nem példa nélkül álló Nyugat-Európában. 2016. novemberében a brit dailymail.co.uk számolt be arról, hogy Németországban migránsok leégettek egy menekült tábort, ezzel 10 millió eurós kárt okozva, mert nem volt elég nutella, gumimaci és csokoládé. A német vörös kereszt kitálalt.

A tűz egy Düsseldorfi központban ütött ki, 26 ember megsérült és az épület teljesen megsemmisült. A hatóságok két embert vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban.

A német Das Bild újság megírta, hogy a menekültek mérgesek voltak, hogy a csoki és más édességek nem voltak elérhetőek éjjel, csak nappal. A tüntetők azt üvöltötték: „Nincs elég nutella, gumimaci és csokoládé”.

Olaf Lehne, a német vöröskereszt vezetője, azt mondja, hogy a migránsok dühből gyújtották fel a csarnokot. A két ember, akit őrizetbe vettek, az algériai  Adel D, akit súlyos testi sértéssel és gyújtogatással vádolnak, a másik pedig a marokkói Mohammed B. Ő állítólag másokat buzdított gyújtogatásra, és bűntárs volt.

Múlt hónapban a reuters.com számolt be szintén egy franciaországi migránstáborban keletkezett ütközetről.

Leégett egy menekült tábor nagy része Észak-Franciaországban, azután, hogy rivális csoportok megsebesítettek öt embert, arra kényszerítve a rendőröket, hogy körülbelül 1700 embernek új szállást találjanak.

A Grande Synthe tábort, ami sűrűn tele volt fa kabinokkal, éppen az eset előtt egy évvel építették. Most 70 százaléka megsemmisült a tűzben, miután az iraki kurdok és afgánok harcba keveredtek.

A kurdok eredetileg többségben voltak, de a tábor népessége, ami közel Dunkirkhöz és a Channel parthoz található, rohamosan megnőtt, miután sok afgán érkezett.

Grande Synthe adott otthont egyébként a legnagyobb számú menekülteknek a francia partokon, akik Nagy-Britanniába készültek, mivel a rohamosan terjeszkedő „Dzsungel”-ként emlegetett viskó város Calais  felszámolásra került.

Francois Guennoc, az Auberge des Migrants humanitárius csoport alelnöke szerint a táborban túl sokan voltak, és ezért volt ilyen nagy feszültség.”Calais bezárása óta a tábor lakossága 850 emberről 1700-ra nőtt az utóbbi napokban” – mondta Francois Guennoc a France Inter rádiónak.

Az esetet megelőző héten pár táborlakó megpróbálta elbarikádozni a közeli autópályát fatönkökkel és ágakkal, hogy megállítsák a forgalmat és felmászhassanak teherautókra, amikkel aztán eljuthatnának Nagy-Britanniába. A lap szerint hasonló dolgok késztették arra a briteket, hogy az Európai Uniótól való különválásra szavazzanak 2016 nyarán.