Minden a kaktuszok körül forgott a hétvégén a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron.
- Mindig is érdekeltek a kaktuszok. Néhány darab nekem is van a különleges növényekből, amelyekért egyébként nem véletlenül rajonganak sokan – nyilatkozta lapunknak Sós Imre. A főpályaudvart működtető Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, ez utóbbi gondolat alapján hívták életre a péntektől vasárnapig tartó Kaktuszmánia című programsorozatot.

A nyitónap estéjén rögtön egy különleges élmény várta az érdeklődőket, hiszen az Élővíz-csatornán felállított stégre kivetítve tekinthették meg A kaktusz virága című klasszikus filmet, amit sokan megnéztek az egyedi környezetben.

Másnap 10 órakor hivatalosan is megnyílt a rendezvény, amelynek részeként köszöntőt mondott Szászi Róbert, a debreceni Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság titkára. A látogatók megtekinthették a Rácz László és Szászi Róbert különleges kaktuszaiból nyílt kiállítást, illetve vásárolhattak is a növényekből.

- Egészen egyedi ritkaságokat is megnézhettek, akik ellátogattak hozzánk. A növények viszonylag ritkán virágoznak, de a hét végén ezekből a példányokból is akadt jó néhány – ecsetelte Sós Imre. - Külön érdekesség, hogy a visszajelzések szerint 7-8 éve hasonló eseménynek nem adott otthont Békéscsaba. Örülök, hogy sikerült egy több szempontból új kezdeményezést életre hívni.

Meszlényi György, a Meszlényi Autó tulajdonos-ügyvezető igazgatójának jóvoltából a vendégek megismerhették a Citroën C4 Cactus gépkocsit. S, hogy teljesen legyen a felhozatal: kaktuszüdítőből is kortyolhattak. Szombaton délután Szászi Róbert és Deli Tamás biológus tartott előadást – a témát természetesen a kaktuszok szolgáltatták. Szombaton este fellépett a Vörös Kaktusz nevű zenekar, és kihirdették a kaktuszverseny eredményét, amire Békés megyéből jó néhány különleges darab érkezett.

Vasárnap is tovább folytatódtak a szúrós növényhez kapcsolódó események. A kaktuszkiállításra és vásárra ezúttal is sokan voltak kíváncsiak. Délután érkezett a Kaktusz zenekar és a három napos sorozatot stílszerűen a Kaktusz című francia film bemutatása zárta.