Kurdisztán fővárosának polgármestere szerint 800 ezer újabb menekült is érkezhet Moszul városából, akik egy része Európát is célba veheti. Sorra épülnek a menekülttáborok, eddig 40 ezer ember érkezett, pedig a harcok nem is a városban folynak. Az Iszlám Állam önjelölt kalifája is a városban maradhatott.
Kurdisztánban már 1,8 millió iraki menekült él, de a főváros, Erbil polgármestere, Nihad Latif Qoja szerint további 500-800 ezer jöhet hozzájuk Moszul ostroma miatt. Erbilben már lehet érezni a menekülthullámot, bár a menekülteket nem a városban, hanem az azon kívül felállított menekülttáborokban helyezik el – írja a német N-tv.de, amely interjút készített a polgármesterrel.

Hat-hét tábort már felépítettek, további három építés alatt áll, hogy az említett több százezer embert el tudják helyezni. Eddig a harcok a Moszul környéki településeken és elővárosokban folytak, és csak 40 ezer menekült érkezett, de ha a csata áttevődik a város területére, arra számítanak, hogy megindul majd a tömeg. Feltéve, ha az Iszlám Állam harcosai, akik gyakran használnak túszokat élő pajzsnak, ezt nem akadályozzák meg.

A Kurdisztán által eddig elhelyezett 1,8 millió menekült főleg iraki városokból menekült el, és egy részük már szívesen visszatérne, de ehhez hiányzik az infrastruktúra: az utak, iskolák, orvosi létesítmények, áramellátás és vízvezetékek szét vannak rombolva. Kurdisztán az ENSZ szervezeteivel is együttműködik és az EU-t is arra kérte, hogy segítsenek még a tél beállta előtt.

Az évek óta háborúban álló Kurdisztánnak dollármilliárdjaiba kerül a menekültek ellátása, ám eddig csak kevés külső segítséget kapott – mondta el a polgármester. Más felvevő országoktól eltérően, mint Törökország, Libanon, Jordánia, a nemzetközi közösség ide milliárdok helyett csak dollármilliókat küldött. Ebben szerepe lehetett annak is, hogy az iraki kormány nem nézi jó szemmel a kurdok függetlenségi törekvéseit, és blokkolja az ide jövő nemzetközi segélyeket.

A polgármester szerint ha a most Moszulból érkezőknek nem adnak elegendő reményt, perspektívát a saját hazájuk közelében, akkor sokuk továbbállhat Európa felé. A tavalyi nagy menekülthullámnak is az volt a fő oka, hogy a nemzetközi közösség nem vette elég komolyan a Szíriában és Irakban folyó háborút.

Eközben az offenzíva állítólag jól halad – erről itt írtunk –, bár sokan attól tartanak, hogy az Iszlám Állam példa nélküli vérfürdőre készül a nagyvárosban.

Egy másik jelentés szerint az Iszlám Állam önjelölt kalifája, Abu Bakr al-Bagdadi, aki itt kiáltotta ki korábban a kalifátust, ma is Moszulban tartózkodik. A kurd kormány egyik magas rangú tanácsadója úgy véli, halálával az egész Iszlám Állam összeomlana, mert egyik vezetőjének sincs akkora hatalma és tekintélye, hogy a helyébe lépjen. Számos korábbi parancsnokát megölték az utóbbi hónapok harcaiban. A „kalifa” maga pedig mintegy kilenc hónapja bujkál.

Moszult egyelőre nem zárták körbe teljesen, hagytak egy menekülési folyosót Szíria felé.