A Kairos Oroszországból indulhatott, és egy kamuszolgáltatásért cserébe ígér pénzt a beszállóknak – valójában csak a pénzük kell a cégnek.
Mintegy egy éve terjed Magyarországon egy valószínűleg orosz kezdeményezésű pilótajáték, a Kairos – írja az Index.

A cég "passzív jövedelemszerzést", vagyis munka nélküli pénzt kínál az ügyfeleknek egy bizonyos összeg befizetéséért cserébe. A szolgáltatás, amelyet a cég az ügyfeleken keresztül árul elvileg tárhely-bérbeadás, amely után a résztvevők elvileg havonta pénzt kapnak majd. Aszerint, hogy mennyi pénzt fizettek be az elején, és mennyi tárhelyet tudnak bérbe adni, pénzt kapnak havonta egy nem túl elterjedt fizetési rendszeren keresztül. A fix feltétel, hogy napi 10 órát legyen bekapcsolva a nethez is csatlakozott gépük.

A legolcsóbb belépőcsomag 35 ezer forintba kerül, ezért 15 Gb-ot lehet "bérbe adni", és ezért naponta nagyjából 235 forint jár, éves szinten viszont két és félszeres a haszon. A legdrágább csomagért több mint 760 ezer forintot kell fizetni, ezért egy évig 360 giga tárhelyet lehet bérbeadni, a hozam itt is 250 százalékos.

A Kairos a lap szerint egy sima pilótajáték, nincsenek ügyfelei a szolgáltatásra, és valószínűleg nem is árulják. Ha az érintettek a fizetés után letöltik a tárhelyszolgáltató szettet, akkor egy egyszerű programot kapnak a nyakukba, ami időegységenként csak ellenőrzi, hogy fenn vannak-e az interneten.

A pénz az új belépőkből jön – ebből fizetik ki a piramisban feljebb lévőket és az alapító központi figurákat. Ha valaki minél több embert szervez be maga alá, annál nagyobb szeletet kap a jutalékokból. Ez klasszikus pilótajáték, aminél csak akkor tudják kifizetni az aktív tagokat, ha gyorsuló ütemben húzzák be az újakat.

Az Index azt írja, a cég orosz alapításúnak tűnik, de a bemutatott vezetőik feltehetőleg strómanok, az elnök még a saját cége új eredményeiről se képes összefüggően beszélni a saját maguk által megrendezett interjúban. A háttérben viszont a vezetőségben is feltűnik pár magát ukránnak mondó alak.

Magyarországon tavaly ősszel jelentek meg. Korábban Fehéroroszországban pilótajáték szervezése miatt tartóztatták le a helyi vezetőket, de Litvániában, Észtországban, Szlovákiában és Törökországban is indult már a cég ellen vizsgálat.