A péntek este napvilágra kerülő új információknak köszönhetően az amerikai elnökválasztás finisében az FBI bejelentette, hogy újrakezdik a nyomozást Hillary Clinton korábbi email-botrányát illetően. A bejelentés hatására Clinton népszerűsége sosem látott mély pontra süllyedt.
A két jelölt közötti legnagyobb különbséget múlt héten mérték, amikor Clinton vezetett 49-37-re, de pár nap alatt ez a különbség szinte teljesen elkopott. Szerdán már csupán 4 százalék volt Clinton előnye. Elemzők úgy vélekednek, hogy a különbség péntekre tovább mérséklődött, amikor is kipattant a hír, hogy az FBI újból feleleveníti a Clinton elleni nyomozást. Szakértők most azt mondják, hogy mostanra Trump beelőzte Clintont.

Mint ismert, hónapokkal korábban azzal vádolták meg Hillary Clintont, hogy 2009 és 2013 között – akkor még külügyminiszteri tisztségében – privát szervereken keresztül küldött és fogadott emaileket, amelyek egy része bizalmas anyagokat tartalmazott, ráadásul a szabályok szerinti archiválást sem hajtotta végre, hanem azonnal törölte az üzeneteket. A vizsgálatok során végül azt állapították meg, hogy a hanyag adatkezelés ellenére a kiadott információk bár nem voltak nyilvánosak, ugyanakkor egyáltalán nem kezelhetőek szigorúan bizalmas, titkos információként és végül a hatóságok nem találták bűnösnek a vizsgálat során minimális együttműködést mutató politikust.

Magyar idő szerint péntek este James Corney, az FBI igazgatója bejelentette, hogy egy másik ügy kapcsán új információk birtokába jutottak, ennek értelmében alig két héttel az elnökválasztást megelőzően újraindították a nyomozást az emailbotrányban. A hírek szerint az FBI annak az Anthony D. Weinernek a lefoglalt készülékein fedezett fel számukra érdekes emaileket, akinek felesége, Huma Abedin tulajdonképpen Clinton egyik fő tanácsadója. Nem mellesleg Weiner demokrata képviselőként is dolgozik. A férfi telefonját egyébként azért foglalta le az FBI, ugyanis a férfi egy 15 esztendős észak-karolinai lánynak küldözgetett „törvénytelen” üzeneteket.