Az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber szerint a schengeni határokat meg kell védeni, a bevándorlást ellenőrizni kell, de Merkel mellett továbbra is kitart.
Manfred Weber a Magyar Hírlapnak adott interjújában kijelentette, hogy a migrációs válság kezelésének középpontjában a határvédelem áll, az emberek biztonságát meg kell őrizni. Mint fogalmazott:

A legfontosabb, hogy tükrözzük, amit az emberek gondolnak, márpedig sok ember fél. (...) Megfelelő választ kell adnunk: a kiindulópont a határellenőrzés."

Weber leszögezte, hogy minden további intézkedés előfeltétele a határvédelem. Az jó, ha egy ország maga is el tudja látni határainak védelmét, mint például Magyarország, viszont a Frontexnek az a feladata, hogy segítsen azoknak a tagállamoknak, akik erre nem képesek, ilyen például Görögország.

A macedón határ lezárása után nyilvánvaló volt, hogy az uniós–török megállapodás végrehajtása nélkül Görögország hatalmas problémákkal nézne szembe, ezért is fontos mindkét lépés. (A balkáni útvonal menti határzárak és a törökökkel való uniós megállapodás - a szerk.)."

A kvótarendszerrel kapcsolatban a visegrádi országok álláspontjához áll közel a legnagyobb uniós frakció vezetője.

Garantálnunk kell, hogy azok, akik megérkeznek Európába, valódi menekültek, nem pedig illegális migránsok. (...) Ha menekültek jönnek Európába, meg kell találnunk a módját, hogy mindenki kivegye a részét annak a tehernek a kezeléséből, amit jelentenek. Számomra és az Európai Néppárt frakciója számára a visegrádi négyek által bemutatott rugalmas szolidaritás modellje jó lépést jelent a sikeres egyeztetések felé."

A magyar népszavazás eredményét Weber tiszteletben tartja, keményen kritizálta azokat a baloldali politikusokat, akik nem akarják meghallani a nép hangját.

A baloldali politikusok Európa-szerte – mint mondjuk Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, aki azt mondta, hogy „Orbán vesztett, és innentől nem érdekel a magyar nézőpont” – teljes mértékben tévednek és még arrogánsak is. Tiszteletben kell tartanunk az emberek aggodalmait."

A német politikával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy pártja, a CSU kiáll Angela Merkel és a CDU mellett, azonban vannak olyan kérdések, amiben nem engednek. Ilyen például a migránsok beengedésének felső határa. Arra, hogy mi legyen azokkal, akik annak ellenére vannak még mindig Németországban, hogy menekültkérelmüket elutasították, érdemi választ nem tudott adni.