Sajtóértesülések szerint Brüsszel eltörli az aszfaltügy miatti kifizetések felfüggesztését. 700 millió euró zuhanhat az ölünkbe.
Nincs többé felfüggesztő határozat az aszfaltügyben, az Európai Bizottság eltörölte azt - értesült a BruxInfo forrásai alapján. Első körben akár 700 millió eurót is kifizethet az unió, mivel arra jutottak a múlt héten, hogy a versenykorlátozással szembeni kért intézkedéseket végrehajtotta a kormány.

A bizottságnak leginkább az nem tetszett 2014-ben, hogy az útépítési pályázatokban szerepelt az a kiírás, miszerint az építkezés 50 km-es körzetében  aszfaltkeverő üzemet kellett működtetnie a nyertesnek. Az Európai Bizottság szerint ez kizárja a külföldi versenyzőket, viszont a magyar kormány bemutatta, hogy a pályázatok nagy részét így is külföldiek vitték, ráadásul hasonlóra más tagországban is volt példa. A vita kirobbanásakor mintegy 500 milliárd forintnyi uniós támogatást fagyasztottak be.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még április elején mondta, hogy sikerült az Európai Bizottsággal megtárgyalni az ügyet, ekkor volt szó arról is, hogy Magyarország büntetést kap, ám ennek mértékről a kormány nem szólt. A BruxInfo viszont úgy értesült, hogy 111 millió és 160 millió euró között lehet a pénzbírság. Ezt levonva a bennragadt összegekből, 500 és 700 millió euró között utalhat azonnal az Európai Bizottság.