Az Európai Déli Obszervatórium teleszkópja sikeresen átpillantott a csillagászok elé akadályt állító intersztelláris poron, és csodás képen tárta fel az eleddig porfüggöny mögött rejtőző csillagokat.
Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) chilei létesítményében található VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) teleszkóp a Messier 78, avagy M78 gáz- és porfelhőt örökítette meg új felvételén. A Földtől 1600 fényévre található ez a közeli csillagok fényét visszaverő, úgynevezett reflexiós köd.

Az új képen az M78 figyelhető meg középen, kékes homályként, a jobbra látható másik reflexiós köd az NGC 2071. A Messier 78 felfedezése a francia Pierre Méchain nevéhez fűződik, de mára már sokkal inkább Charles Messier katalógusának 78. bejegyzéseként ismerik.

A látható fény tartományában az M78 fényes, izzó felhő, néhány elszórt csillaggal, de a VISTA közeli infravörös megfigyelései rengeteg csillagot tárnak fel a ködben, körötte és rajta túl.

A teleszkópot kifejezetten ilyesféle “portalanító” munkára fejlesztették. Közeli infravörösben vizsgálódik, ezáltal átlát a porfüggönyön. A fény egyéb hullámhosszait az intersztelláris por és gáz vagy blokkolja vagy elnyeli.

A VISTA új fotóin forró, fiatal csillagok izzanak ragyogó kék fénnyel, valamint vöröses anyagfolyamokat köpködnek a születőben lévő újabbak.

Az M78 jól ismert csillagkeletkezési régió. Sűrű, hideg felhői az új csillagok születésének elsődleges helyszínei.

2009-es első megfigyelései óta a VISTA számtalan, valamikor kozmikus por kitakarta objektumot fedezett fel, többek között több csillaghalmazt a Tejúton.

Nem élhetünk 125 évnél tovább

Soros Putyinnal keménykedett, de az eddig válaszra sem méltatta

Erősödik az európai muszlim öntudat: hősként fogadták a visszafordult bevándorlókat

Vannak még bolondok Európában: a migránsoknak adnák az osztrák munkahelyeket

Így kezelne a TEK egy terrortámadást (videó)