Menekül a lakosság az Afganisztán északi részén található Kunduz tartományi székhelyről, ahol már negyedik napja tartanak a harcok a várost a hét elején megtámadó szélsőséges tálibok és a kormányerők között - közölték az afgán hatóságok csütörtökön.
Kaszim Dzsangalbagh tartományi rendőrfőnök elmondta, hogy egy katona meghalt, három másik pedig megsebesült az éjszakai harcokban. Hozzátette, hogy a lázadókat sikerült visszaszorítani Kunduz déli részébe.

Mohamed Juszuf Ajubi, Kunduz tartomány tanácsának vezetője eközben arról számolt be, hogy a város keleti és nyugati részén folytak összecsapások éjjel. Mint mondta, a harcok mellett az élelem- és vízhiány is menekülésre készteti a lakosokat. A szomszédos Tahár tartomány hatóságai arról számoltak be, hogy eddig 1-2 ezer család menekült át a csaknem 300 ezer lakosú Kunduzból.

Charles Cleveland dandártábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők szóvivője azt mondta, hogy még folyamatban van a város megtisztítása a táliboktól, s ezt a munkát az afgán kommandósok végzik.

A dpa német hírügynökség beszámolója szerint Kunduz túlnyomó része a kormány ellenőrzése alatt van, s a harcokban eddig 14 katona és rendőr, valamint 120 tálib halt meg. Azt nem tudni, hány tálib lehet még a városban.

A helyiek viszont hazugsággal vádolják a biztonsági erőket. “Az utóbbi két napban alig történt változás. A kormányerők tagjai és a tálibok egymásra lőnek, de nincs semmiféle előrelépés. A kormány azt mondja, ellenőrzése alatt tartja a várost, de közben csak a rendőrkapitányság, a titkosszolgálati hivatal és a kormányzói palota van a fennhatósága alatt, a többi terület még vitatott” – mondta az egyik lakos, Szardár Raszmál.

Iszmail Kavaszi, az egészségügyi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy “minden utcában harcok zajlanak, és a helyzet lesújtó”.

A kunduzi tartományi egészségügyi hatóságok vezetőjének beszámolója szerint nagyjából 220-ra emelkedett a harcokban megsebesült civilek száma. Szaad Muktár elmondta, hogy “három-négy” holttestet is bevittek a város központi kórházába, ahol viszont összeomlott az ellátás, az orvosok ugyanis elmenekültek, miután rakéták csapódtak az épületbe. Jelenleg “csupán három vagy négy betegápoló” dolgozik – mondta Muktár. Hozzátette: kérni fogja a kabuli vezetést, hogy segítségképp küldjön egészségügyi csoportot Kunduzba.

Új fotón tárulnak fel egy csillagköd rejtett csillagai

Nem élhetünk 125 évnél tovább

Soros Putyinnal keménykedett, de az eddig válaszra sem méltatta

Erősödik az európai muszlim öntudat: hősként fogadták a visszafordult bevándorlókat

Vannak még bolondok Európában: a migránsoknak adnák az osztrák munkahelyeket


MTI