Még mindig túl sok bevándorló érkezik Ausztriába, ami ellen sürgősen lépéseket kell tenni - hangsúlyozta az osztrák külügyminiszter a profil című hetilapnak adott, hét végén megjelent interjújában.
Sebastian Kurz az osztrák hírmagazinnak elmondta, hogy jelenleg Ausztria az Európai Unió legnagyobb bevándorlási rátával rendelkező tagállama, és ez egyre több konfliktussal terheli a jóléti állam intézményét.

“Ha egy olyan országunk van, ahol a migránsok az első naptól kezdve szociális juttatást igényelnek, akkor szigorúan irányított bevándorlásra van szükség, vagyis célirányosan a szakembereket kell beengedni, a szegénység vezérelte migrációnak pedig amennyire csak lehet, gátat kell vetni” – magyarázta Kurz.

Az osztrák tárcavezető szerint a menedékkérelmek idénre megszabott 37 500-as felső határa “rendkívül magas”. Mint mondta, ezt a számot a tavaly érkezett 90 ezer menedékkérő viszonylatában határozták meg, de a korábbi években ennél lényegesen kevesebben, 10-15 ezren érkeztek, ami már szintén túl soknak számított.

Kurz ismételten hangsúlyozta azt az álláspontját, miszerint végezzenek kötelező jelleggel közhasznú munkát azok a menedékjogra jogosultak, akiknek a munkapiacon nincsenek kilátásaik.

Az Unique közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint – amelyet szintén hét végén ismertetett a profil – az osztrákok háromnegyede határozottan bevándorlási célországnak látja hazáját.

MTI