Drámai mértékben megnőtt a holland befogadóállomásokon tapasztalható erőszakos cselekmények száma. Csak 2016 első hat hónapjában 1252 erőszakos incidenst rögzítettek Hollandia menekültszállásain, közölte a bevándorlók elszállásolásáért felelős szervezet. A COA friss adatai szerint a rendőrséget 502 alkalommal kellett bevonni a vitarendezésbe, és összességében közel háromezer alkalommal tapasztaltak valamilyen fajta agressziót. Arra is felhívták a politikai vezetés figyelmét, hogy minden hatodik erőszakcselekmény a holland rendőrök és a befogadóállomások személyzete ellen irányul.
A számokról Klaas Dijkhoff menekültügyekben is illetékes államtitkár még hétfőn tájékoztatta a holland parlamentet, adta hírül a De Telegraaf. A lap úgy tudja, hogy Dijkhoff a túlzsúfolt menekültszállókat tette felelőssé az erőszakért. A legnagyobb Benelux állam befogadóállomásain átlagosan 43 ezer menedékkérő él. Az államtitkár szerint a hosszú várólisták és az igencsak korlátozott magánszféra miatt történhettek meg az incidensek.

A holland szállók pár hete már a figyelem középpontjába kerültek. Dijkhoff akkor kritikával illette az Albániá­ból érkező bevándorlókat, mert állítása szerint azok úgy utaztak Hollandiá­ba, hogy tudták, nem jogosultak menekültstátusra. „A szállóink átlagos holland színvonalon működnek, de mégis vonzók lehetnek, ha a származási országban nem ilyenek a feltételek” – fogalmazott. Dijkhoff azonnal megvonta az albánoknak nyújtott hazatérési támogatást is, ami egy felnőtt esetében kétszáz, egy gyermeknél pedig negyven euró. Mint mondta, a juttatást azért hozták létre, hogy önkéntes hazatérésre sarkallják az elutasított menedékkérőket, és nem azért, hogy egyesek hasznot húzzanak a rendszerből.

Hollandia 2015-ben 57 ezer menedékkérőt fogadott, és jövőre is legalább 42 ezer bevándorlóval számolnak.

Morvai helyretette a hazug Junckert népszavazás-ügyben

May: A népszavazás milliók csendes forradalma volt

Gyurcsányék Brüsszelig futottak Navracsics vasárnapi nem szavazata miatt és feljelentették a politikust

68 százalék támogatja az alkotmánymódosítást

Késsel támadt egy férfi két rendőrre Brüsszelben! Gondolom becsületes belga bennszülöttek voltak!