A tíz évvel ezelőtti, indokolatlan és brutális tömegoszlatásban több mint 200 személy sérült meg, többen közülük maradandóan.
Pontosan tíz éve annak, 2006. október 23-án a tömegoszlató rendőrök a forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján több száz ártatlan civilt, járókelőt támadtak meg, vertek meg brutálisan és tartóztattak le.
Az akkori REBISZ-esek (Rendészeti Biztonsági Szolgálat) a fegyvertelen, sok esetben nyugdíjasok ellen előszeretettel használtak:
- fejmagasságban kilőtt könnygázgránátot,
- fejre leadott gumilövedékeket,
- kardlapot,
- viperát,
- és gumibotot.
A Pesti Srácok által készített visszaemlékezés szerint, az 1956-os forradalom kitörésének ötvenedik évfordulóján, 2006. október 23-án Budapesten be nem jelentett tüntetések kezdődtek, amelyek a délutáni óráktól összecsapásokba torkollottak a rendőrség és a kormányellenes tüntetők között.
A Belvárosban a Fidesz elkülönített tömeggyűlésének végeztével azonban az onnan hazafelé igyekvő ártatlan civilekre a hatóságok „ráhajtották” a még korábban kiszorított demonstrálókat annak érdekében, hogy a REBISZ az egyesült tömeget egyként kezelve brutálisan és törvénysértő módon szétoszlathassa. 
Mint ismert, Nagy László 2006. október 23-án a Fidesz nagygyűlése után hazafelé indult. A rendőrök lovasrohama miatt beszorult a Dob utcába, ahol – szemtanúk és videofelvételek tanúsága szerint ok nélkül – célzott lövést adtak le az arcára. A férfit kórházba szállították, ahol megoperálták. A gumilövedéket a szájpadlásán keresztül vették ki az arcüregéből. Arccsontja szilánkosra tört, fél szeme odalett - idézi fel a Magyar Idők.
A zavargásoknak több mint 200 sérültje volt (köztük számos külföldi), mintegy 40-en szorultak kórházi kezelésre, továbbá gumilövedékek miatt fél szemére megvakult a tüntetések két résztvevője is.
Nem kímélték Vértesaljai László jezsuita szerzetest sem, akit, miután kiemelték a demonstrálók közül, gyűrűbe fogtak, ütlegelni és rugdosni kezdtek, valamint megtaposták a kezében tartott nemzeti zászlót. Továbbá, még a mai napig sem derült ki, hogy kik juttatták kórházba a Fidesz egykori szóvivőjét, Révész Máriuszt, akinek még a lapockáját is eltörték. 

Ugyanis hiába éltek több százan is panasszal bántalmazásuk miatt az ügyészségen, mivel a sisakban, maszkban, azonosítószám nélkül oszlató rendőröket nem lehetett beazonosítani, így csupán hat rendőr ellen emeltek vádat 2007 áprilisáig.