Apartman migránsoknak kiadó! Hamarosan ezt a táblát is kitehetik Európa déli tengerpartjain a vendégváró helyeken. Sőt akár Németországban is. Ez azt jelenti, hogy akár meg is büntethetik az olyan polgárokat, akik az üres lakásukat nem adják ki a bevándorlóknak.
Csaknem kétszázezren osztották meg például Bettina Halbey bejegyzését a Facebookon, ami arról szólt, hogy az 51 éves ápolónőtől hogyan vette el a lakását a helyi önkormányzat. Az Észak-Rajna–Vesztfáliában lévő Nieheim városa azután mondta fel a bérleti szerződését, hogy három befogadótáboruk is megtelt. Ezért gondoltak egyet és úgy döntöttek, hogy egy helyi adófizetőt fosztanak meg a bérleményétől.

Hasonlóan járt az 56 esztendős Gabrielle Keller is, akinek Eschbachban lévő lakását kellett elhagynia, hogy azt menedékkérőknek adják. Oldja meg másként, béreljen máshol, ajánlották neki, mert az önkormányzati tulajdonra szüksége van a „hazának”, pontosabban a menekülteknek. Azoknak, akiket maga a Mutti, vagyis Angela Merkel kancellár hívott meg Európába.

Lassan így járhat minden nyugat-európai kis- és nagyváros, amelyet tömegesen érint a migráció. Párizs az én Bakonyom, írta Ady Endre egykoron. A költő manapság foroghat a sírjában, ahogyan minden jó érzésű ember megborzong, ha látja, mi lett Európa kulturális fővárosából. Koszlott matracok, szeméthalmok, bútordarabok, ürüléknyomok jelzik a divatszalonok kirakatai előtt, hogy ott táboroznak az utcákon a XXI. századi népvándorlók.

Hollandiában divat lett olyan pólót hordani a fiatal lányok köré­ben, amely arra buzdít: a kerítéssel védett Magyarországon találjanak új hazát a leendő családalapítók. A bevándorlók miatt az európaiak egy része válhat földönfutóvá és menekültté a saját hazájában, ha nem zárják le a határokat az Afrikából és Ázsiá­ból érkező emberáradat előtt.

Olaszország és Görögország megdöbbentő csapdahelyzetbe került. Ma ott tartunk, hogy ezek az államok kénytelenek lesznek az üdülővárosok egy részét ideiglenesen feláldozni a migrációs válság oltárán, a turisták ugyanis messze elkerülik azokat a helyeket, ahol sok a bevándorló. A legszebb üdülőhelyeken arra kötelezik a szállásadókat, hogy menekülteknek adják ki a szobái­kat, mivel a migránsok miatt már amúgy sincs európai vendég.

A helyzet lassan polgárháborús állapotokat eredményez a legbékésebb kisvárosokban is, a napokban ezrek vonultak az utcákra például az olaszországi Abano Termében, mert a hatóságok menekülteket akarnak betelepíteni a termálfürdőjéről híres városba. A tervek szerint a kies Abano Termében található vendégházakat átalakítják menekültszállássá.

A tiltakozók egyelőre ülősztrájkot kezdtek a városháza előtt, de tovább is elmehetnek, ha kell. Miközben ugyanis ők Gandhi módjára tiltakoznak, a migránsok egy része nem ilyen békés, gyermekek, fiatal nők és asszonyok vannak kitéve az általuk elkövetett erőszakos cselekedeteknek.
Olaszországban az okozta ezt az állapotot, hogy tízezreket kell azonnal elhelyezni, akik számára már nincsen hely a befogadóállomásokon.

A belügyminisztérium tervezete szerint szükség esetén nemcsak az üresen álló kaszárnyákat, iskolákat, hanem a szervezett bűnözés lefoglalt ingatlanjait is rendelkezésre bocsáthatnák a menekültek elszállásolására. Ha ez így megy tovább, az olasz tengerparti nyaralásoknak vége. A sziklás és fehér homokos strandok menekülttelepekké válhatnak, a maffia pedig vendettát hirdethet, hogy a helyiek jogos felháborodásának hullámain elkezdje visszavenni egykori tulajdonait. Képzeljük el a géppisztolyos, öltönyös, szürke kalapos szicíliai klántagokat, ahogyan készülődnek a migránsok megregulázására!

Görögország hasonló lépésekre kényszerült, mint az olaszok, jelentősen növelték azoknak a migránsoknak a számát, akiket apartmanokban helyeztek el. Dimitrisz Vitszasz védelmi miniszter egyenesen úgy nyilatkozott, hogy be kell zárni egyes táborokat, és a településekre kell vinni azokat a bevándorlókat, akik ellen már lefolytatták a menedékjogi eljárás első fázisát. A görögök tehát egyrészt apartmanokban szállásolják el, másrészt szélnek eresztik azokat a migránsokat, akik már nem férnek el a táboraikban. Fittyet hánynak tehát az európai uniós jogra, ránk zúdítják a tenger másik partjáról érkező „felesleges embereket”.

Vannak Magyarországon is néhányan, akik lakásokat adnának a menekülteknek. Gyurcsány Ferenc pártja például legújabban azzal állt elő, hogy Miskolcon, az Avason átadhatnák migránsoknak az üres lakásokat. A kérdés már csak az, mit szólnának ehhez maguk az avasiak vagy a megyeközpontban élők. A közvélemény alakulását figyelembe véve bizonyára elküldenék a volt miniszterelnököt a Demokratikus Koalícióval együtt melegebb éghajlatra.

Mondjuk Szíriába vagy Afganisztánba, hogy ott próbálkozzon a kufárkodással, és ne ott, ahol az ő bőrükre is megy a játék. A Párbeszéd Magyarországért nevű képződmény szintén elmés megoldást talált: IKEA-faházakba költöztetné a hazánkba érkező bevándorlókat. A balliberálisokról azonban tudjuk, nekik semmi sem drága, ha fokozni kell a káoszt az országban.

Ezt elkerülendő azonban mégis inkább azt javasolnánk, kezdjék a saját házuk táján a jó cselekedeteket. Szívesen elképzelnénk például egy lakosságcserét a Szemlőhegy utcában.