Robert Fico bejelentette, hogy Szlovákia alternatív javaslattal akar előállni a decemberi európai uniós csúcstalálkozón azzal kapcsolatban, hogy mit tegyen az Európai Unió a területén tartózkodó migránsokkal.
Amire ebben a pillanatban leginkább összpontosítunk, az a decemberi csúcs, ahol fel akarunk kínálni egy lehetőséget arra vonatkozóan, hogy mi legyen az EU területén tartózkodó migránsokkal” – mondta a szlovák kormányfő a parlamenti felszólalásakor, de a javaslat tartalmát nem részletezte.

Robert Fico beszédében kiemelte, hogy a migránsok újraelosztására vonatkozó kötelező kvóták terve csődöt mondott.

Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei – minősített többséggel, Szlovákia, Magyarország, Csehország és Románia ellenszavazata mellett – 2015 szeptemberében hagyták jóvá azt a tervet, amelynek alapján az uniós tagországok között 120 ezer Európába érkezett menedékkérőt osztanának el. A döntéssel szemben tavaly decemberben Szlovákia és Magyarország is keresetet nyújtott be az Európai Bíróságon.

A szlovák miniszterelnök szerint az úgynevezett „szolidaritási hozzájárulás” sem lehet működőképes. Szlovákiának nagy ambíciója, hogy olyan kompromisszumos javaslattal álljon elő, mely további tagországok támogatását is megszerzi.