Napok kérdése, mikor esik el Moszul, az Iszlám Állam iraki főhadiszállása. Több mint kilencezer jól képzett, fanatikus dzsihadista kényszerül visszavonulásra az iraki hadsereg elől. Egy részük a szíriai harctérre vonul, a többiek pedig Törökországon keresztül Balkánra indulnak majd. A jövő év elején várható új nagy migránshullámmal hatolnak be a balkáni országokba - egyebek között Szerbiába.    
Ezt állítja Dževad Galijašević, a terrorizmus kérdésével foglalkozó nemzetközi szakértő. Információi szerint jövőre mintegy 800 ezer iraki migráns indul Európába. A kilencezer moszuli dzsihadista jelentős része velük együtt érkezik.

Ez azt jelenti, hogy Szerbiában is profi gyilkosok, robbantási szakértők, mindenre elszánt terroristák kötnek ki. Ha nem tudnak tovább menni, többen itt rekednek, ami óriási biztonsági kockázatot jelenthet Szerbia számára, véli Galijašević.  

Darko Trifunović biztonsági szakértő szerint mindenáron meg kell akadályozni az illegális bevándorlók betódulását. Célszerű lenne teljesen lezárni a határokat, hacsak nem akarjuk, hogy dzsihadisták grasszáljanak országszerte, szögezte le Trifunović.

Lassan a szerb kormányfő lesz az egyetlen személy, aki nem érzi át a helyzet komolyságát, és aki továbbra is minden megkötés nélkül beengedné a migránsokat.