Ilyen esethez, mint a tegnap bőnyi lövöldözés, a Terrorelhárító Központnak kellett volna kimennie –jelentette ki Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Hozzátette: nem tudni, hogy a rendőrök felkészültek-e arra, hogy a 76 éves férfi rögtön gépkarabélyból nyit tüzet. Azt sem tudni, viseltek-e golyóálló mellényt, ezek zöme egyébként is csak pisztolygolyó ellen véd, katonai lőfegyver ellen már nem feltétlenül.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal tagjait már vették őrizetbe azért, mert egy komoly terrorcselekményre készültek épp a miniszterelnök ellen. Lehetett számítani arra, hogy egy szélsőséges szervezet tagjáról van szó, aki náci ideológiákat nyilvánosan felvállal, ráadásul idős, demenciában szenvedő ember.

Elmondta azt is: megnézte a szélsőséges szervezet videóit arról, milyen felkészülés folyik a katonai táborukban. Kiderült, vagy kommandósok, vagy elit katonák nagyon komolyan felkészítik az embereket lőni, mozogni, lövészvonalat alkotni, leereszkedni épületekről, közelharcot vívni. Ez jelenti a komoly veszélyt, ezért ezeket a szervezeteket komolyan figyelni kell – hangoztatta.

Félő, hogy ha az ilyen szervezetek – akár európai szinten – egy hálózatot alkotnak, komoly gondot fognak okozni a kormányoknak.

Az ilyen csoportokat a törvény által rendelkezésre bocsátott eszközökkel üldözni kell, hiszen nem riadnak vissza a gyilkosságoktól sem. Kérdés, mikor fognak annyira berágni egy kormánytagra, vagy az állam valamely képviselőjére, egy rendőrkapitányra egy sikeres akció miatt úgy, hogy további gyilkosságokat hajtsanak végre. Bármilyen társadalmi berendezkedés van egy országban, ezek nagyon komoly veszélyt jelentenek – ismételte meg.