Kollégáink járják a megyét, főleg olyan településekre látogatnak el, ahol tavaly nyáron és ősszel komoly gondot okoztak a migránsok tömegei.
9:45 – Elsőként a röszkei Orbán Dénes Általános Iskolától jelentkezünk. Itt szavazhatnak a határon szolgáló rendőrök, akiket rendőrségi kisbuszokkal hoznak szavazni. Csak civilben jelenhetnek meg, a szavazás nekik sem volt kötelező – tudtuk meg. Találkoztunk olyannal, aki épp most fejezte be a szolgálatát a határon, így a Rendőrség feliratú pólóját gyorsan egy pulcsival takarta el még a parkolóban. Röszkén kívül Szegeden a Tömörkény István Gimnáziumban szavazhatnak a rendőrök. Itt találkoztunk olyannal, aki Veszprémből jött a határra szolgálni.

Nagyon sok röszkei is szavazott már. Egy fiatal férfi elmondta, szerinte a helyiek 90-95 százaléka el fog menni szavazni, hiszen tavaly ilyenkor testközelből érezhették, milyen, amikor a migránsok járnak-kelnek közöttük. Főleg a Dugonyi úton lakók, hiszen a mellettük húzódó síneken bevándorlók tízezrei gyalogoltak minden nap.

A szavazókörben megtudtuk, 10 órakor lesz vége a vasárnapi misének, így a nagy rohamot akkor várják. Akikkel eddig beszéltünk, azok mind nemmel szavaztak, és reggel óta egymásnak adja a kilincset idős és fiatal a röszkei szavazókörben.

Semjén: a mostani döntés következményeit mindenki viselni fogja generációkon keresztül