Az őszödi beszéd miatt kirobbant zavargások során eljárás alá vontakat is megkeresik a nyomozók, csakúgy, mint a Budaházyval és csoportjával szimpatizálókat, valamint a korábban robbanóanyaggal való visszaélést elkövetőket, és a hobbiból bombákat gyártókat.
Egyre több információ kerül nyilvánosságra a Teréz körúti robbantás nyomozásával kapcsolatban. Az információk forrásai olyanok, akiket a nyomozásban részt vevő rendőrök kerestek meg kérdéseikkel az ügy kapcsán. Mint ahogy az a Tilos Rádió munkatársával, Dávid Ferenc szociológussal történt, akit a Tumblr-bejegyzése szerint szombaton reggel kilenc óra után nem sokkal ferencvárosi otthonában keresett fel két civil ruhás rendőr, akik a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai voltak. Arról kérdezték Dávidot, hogy hol volt a robbantás időpontjában szeptember 24-én este. A rendőrök állítólag azt mondták a szociológusnak, hogy „felkeresnek minden egykori zavargót, akinek anno balhéja volt az állammal”. Azt is kérdezték Dávidtól, hogy tud-e bombát gyártani. Ez utóbbit azonban viccesnek gondolták.

„Az úgynevezett körúti merénylőt keresték házról házra járva. Megmondtam nekik, hogy nem én voltam, mire ők felnevettek, hogy a magasság sem stimmel” – írta Dávid. A szociológust 2006-ban a nyilvánosságra került őszödi beszéd miatt kirobbant zavargások során – miközben munkáját végezve tanulmányozta az utcán lévők viselkedésformáit – fogta el egy rendőrségi rohamosztag. Őrizetbe vették, majd 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték fegyveres zavargásban való részvétel gyanújával. Végül 10 nap után kiengedték, majd 9 hónap után ejtették ellene a vádat bűncselekmény hiányában.

A nyomozásra rálátó forrásunk szerint nem meglepetés, hogy többek között a 2006-os zavargásokon előállítottakat, majd eljárás alá vontakat éppúgy megkeresik a nyomozók, mint ahogy elszámoltatják a tíz éve különös sérelmet szenvedetteket is. Így azokat is, akiket összevertek az utcán, a fogdában vagy az előzetesben a rendőrök, esetleg a fizikai mellett pszichikai erőszakot is elszenvedtek. A nyomozás egyik verziója ugyanis az lehet, hogy a Teréz körúti robbantó rendőröktől elszenvedett régebbi sérelmét akarta megbosszulni, és ezért támadt célzottan egyenruhásokra.

Szélsőséges csoportok, korábbi elítéltek között is keresik a merénylőt

Mindenesetre száznál is több szóba jöhető ember van, akiket külön-külön meg kell keresniük a nyomozóknak, ám van olyan közöttük, aki életvitelszerűen már nem is tartózkodik Magyarországon. A 2006-os sérelemért való bosszú verziója már csak azért is figyelemre méltó, mert a hatóságok hivatalosan egy 20-25 éves férfit keresnek és, ha valóban ebbe a korosztályba tartozik a tettes, az nehezen elképzelhető, hogy tíz éve ott volt a zavargásokon. Ismeretes, lapunknak korábban egy szakértő azt valószínűsítette, hogy a robbantó idősebb, mint a mondott 20-25 év.

Azt is megírtuk, hogy Tamási Gábor robbantási szakértő, aki 1989-től 1997-ig valamennyi budapesti robbantásos bűncselekmény helyszínelésében részt vett, a Teréz körúton használt pokolgép töltetének a toló hatású lőport nevezte meg. Ennek nem mond ellent Gál Tamás tűzszerész szakértő, aki szombaton este az M1-en azt mondta, hogy valószínűleg alacsony vagy közepes hatóerejű robbanóanyagot használhatott a Teréz körúti robbantó. A lőpor ugyanis ebbe a kategóriába tartozik.

A rendőrök egyébként nem csak a 2006-os zavargásokkal kapcsolatba kerülteket járják sorra, hanem – mások mellett – a Budaházy-csoporttal szimpatizálók között is keresik a lehetséges elkövetőt. Ugyancsak sorra veszik azokat, akik bár nem robbantottak korábban, de eljárás indult ellenük robbanóanyaggal való visszaélés miatt, mert például pokolgépet gyártottak, vagy kész robbanószerkezetet találtak náluk, illetve autójukban, például néhány focilabdába épített bombát. A nyomozást azokra is kiterjesztik, akikről tudják, hogy szélsőséges nézeteket vallanak, extrém csoportokhoz tartoznak, és erőszakra hajlamosak.

Évente 500 pakisztáni nőt öl meg a saját családja

Elérte az ezret Haitin a Matthew hurrikán áldozatainak száma

Trump: a szír elnök Moszkvával és Teheránnal együtt legyőzi az Iszlám Államot

Zeman: a menekülteket deportálni kell sivatagokba és lakatlan szigetekre!

Több száz ISIS-dzsihádista szivároghatott vissza