Oroszország az Egyesült Államokkal arról tárgyal, hogyan tudnák megakadályozni, hogy az Iszlám Állam terroristái Moszulból Szíriába vonuljanak át.
Nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam terroristái az amerikai támogatású iraki kormányerők által ostromlott Moszulból Szíriába vonuljanak át, erről tárgyalások folynak az Egyesült Államokkal”
– jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában háromoldalú megbeszélést folytatott szíriai és iráni hivatali partnerével.

Az orosz diplomácia vezetője rámutatott, hogy a második legnagyobb iraki város felszabadítására indított hadművelet jelentős hatással lehet a szíriai erőegyensúlyra.

Lavrov szerint Oroszország és Irán üdvözölte, hogy Szíria megerősítette: elkötelezett a humanitárius kérdésekben való együttműködés mellett az ENSZ-szel. A tárcavezető emlékeztetett rá, hogy az orosz és a szíriai légierő immár 10 napja nem közelítette meg 10 kilométernél kisebb távolságra Aleppót.

Mint mondta, a tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy a szíriaiak gazdasági és szociális helyzetének romlásáért nemcsak a terroristák felelősek, hanem azok a nyugati országok is, amelyek törvénytelen egyoldalú gazdasági szankciókat alkalmaznak Szíria ellen. Egy nappal korábban az egész Közel-Kelet vonatkozásában Vlagyimir Putyin elnök, pénteken Lavrov Szíria esetében sürgetett egy új Marshall-tervet.

Lavrov “dezinformációnak” nevezte, hogy orosz harci gépek támadtak szerdán arra a szíriai falusi iskolára, amelyben 22 tanuló és hat tanár életét vesztette. Arra hívta fel az ENSZ-t, hogy ne üljön fel az Aleppóval és az Idlíbbel – ebben a tartományban történt a tragikus légicsapás – kapcsolatos “hisztéria- és hazugságkampánynak.”