Azon ismerőseimnek üzenek, akik az elmúlt három évben azzal vagánykodtak, hogy van egy terrorista haverjuk, hogy ennek vége.
Jogerősen felmentett az Ítélőtáblán Dr. Nehrer Péter által vezetett tanács.

Természetesen nem csak a terrorcselekménnyel fenyegetés vádja alól mentesültem. A tanács helyben hagyta a Törvényszék minden vád alól felmentő ítéletét.

Köszönöm a védelmet dr. Damm Andreának.
A tárgyalás végén Andrea szerénykedett saját szerepét illetően. Azt gondolom, hogy erre nincs szükség. Mind az I. fokon, mind most a II. fokon az Ő jogi munkája, alapos felkészültsége győzte meg a bírákat. Gyakorlatilag nem adott esélyt az ügyészség képtelen, és aljas vádjainak.

Még akkor is úgy gondolom, hogy Andi lényegre törő mondanivalója volt az, ami végül a felmentéseket hozta, ha ezt az ítéletek indoklásaiban nem hallottuk vissza. Valamiért nem akarták Őt felemelni.

Mind a Törvényszék bírája, mind most az Ítélőtábla tanácsának elnöke gondosan kerülte az egyértelmű kijelentését annak, hogy nem történt bűncselekmény. Úgy gondolták, hogy Törvényszéken és Ítélőtáblán nem illik kimondani azt, hogy társadalomra veszélyes időkben szabad különleges eszközöket használni a vélemény kinyilvánítására. Talán majd legközelebb ide is eljutunk.

Velem sem volt könnyű dolga védőmnek. Kapott egy önfejű, minden lehetőséget véleménynyilvánításra használó védencet, aki mindvégig gátlástalanul alázta az ügyben érintett ügyészeket. Ráadásul olyant, aki nem akar sem a bírók, sem a sajtó, sem senki előtt cukinak látszani. Nem barátokat akar, hanem igazságot. Aki nehezen köt kompromisszumot. Különösen akkor, ha a legcsekélyebb gyanúja is felmerül számára, hogy a kompromisszum megalkuvás lenne. Tudom, nem volt könnyű velem. Az is lehet, hogy én legalább akkora feladat voltam, mint a terroros ügy. De győztünk. És ez a lényeg.
Nem csak Andrea és én nyertük meg ezt az ügyet, hanem a SeVizás harcosok azon része is lehetőségként könyvelheti el, akik valóban cselekedni is akarnak.

Ez azért fontos, mert a cselekvők számára jó tudni, hogy vannak még olyan bírák, akik akkor is a jogot képviselik, ha a véleménynyilvánítás módszerével személyesen nem értenek egyet. Felül tudnak emelkedni saját szenvedélyükön és indulatukon.

Ma ilyen bíróval találkoztunk. Gratulálok Dr. Nehrer Péternek, és tanácsának.

Három évig voltam eljárás alatt egy olyan ügyben, ahol a törvény 8 év börtönnel fenyegetett az ügyész vádjai alapján.

Három évvel ezelőtt kicsit meglepett a hatalom ilyen aljas támadása.

Az, hogy ez a fenyegetés nem tántorított el, leginkább páromnak, Anitának köszönhető. Ő nagyon erős volt már azokban a napokban is, amikor váratlanul ránk törtek a rendőrök, és egy gusztustalan házkutatás után elhurcoltak.

Anita által másnap adott interjúból – amikor még semmit nem tudott rólam – is kiderül, hogy a hatalom nem jó helyen kopogtatott, ha ellenállókat akart megfélemlíteni.


Anita azóta gyakorlatilag önálló ellenállóvá vált. Három év fenyegetettség és a koncepciós eljárás súlya alatt nem megtört, hanem sokkal erősebb lett. Nem visszahúz, ha valami határozottabb véleménynyilvánítást tervezek, hanem részt vesz benne, és sokszor elöl, előttem megy. Büszke vagyok rá.

Nagy segítség volt, hogy velem tartott a csapat is. A rettegett Sárgapólósok. Azok az emberek, akik nem csak a tárgyalásra kísértek el, hanem akik együtt izgulták át velünk az elmúlt három évet. Ők azok, akik ezt az ügyet sajátjuknak is tekintették. Felismerték, hogy ez a vád nem rólam szól. Ez a vád a véleménynyilvánítás büntetéséről szól, a véleménynyilvánítók elrettentését célozza. Ezzel az elrettentéssel a kormány és a bankárok támadásával nézett és néz szembe a SeVizások bátor csapata.

Örülök, hogy sokan érezték úgy, hogy a részvételük fontos egy ilyen jelentős eseményen.

Büszke vagyok arra, hogy a Sárgapólósok közé tartozom.

A sajtó munkatársai közül igen kevesen voltak ott. Akik eljöttek, és elsőként tudósítottak, azok, akik komolyan veszik a feladatukat, a társadalom tájékoztatásának kötelezettségét.

Az ügy érdekessége, hogy amikor lefogtak, bebörtönöztek, akkor egymást taposták a politikai körökhöz tartozó hírnökök, hogy elmondják, hogyan járnak azok, akik bírálják a hatalmat. Még az első fokú eljáráson is sokan jelen voltak. Akkor még az is elképzelhető volt, hogy arról adhatnak hírt, hogy börtönbe fognak záratni.
A felmentésemre már nem voltak kíváncsiak. Még arra sem hivatkozhatnak, hogy nem látták a tárgyalást az ítélőtábla tárgyalási jegyzékében. Én magam értesítettem őket a tárgyalás előtti héten legalább három alkalommal.

Nem tudok mást üzenni a hatalmat szolgáló újságíróknak, mint azt, hogy húzzák ki a nyelvüket a bankárok, és a politikusok seggéből. Ha nem teszik, azt kockáztatják, hogy visszafordíthatatlanul büdös lesz.

Az szintén érdekes, hogy az Ítélőtábla vajon miért nem tette ki a honlapjára ezt az ügyet. Talán nem gondolta, hogy a társadalmat érdekli annyira, mint a Borosgazda, a kombínó elé idős hölgyet lökő A.Á.G, vagy az IL- FERRO tárgyalása.

A Sárgapólósok bebizonyították, hogy tévedtek. Vannak olyanok, akiket még érdekel, hogy a hatalomnak sikerül-e sárba tiporni az egyik legfontosabb alapjogot.

Az alábbi videó sorozatban a védői, és vádlotti felszólalások, az ítélet és a sajtótájékoztató nézhető.

Néhány gondolat az elhangzottakból:

– A jogalkotás bénasága, – Az állam szolgálja a népet, vagy a nép az államot, – Befolyásmentes, vagy kényszermentes állami működés a védett jogi tárgy, – Az otp állami szerv-e, – Közügyek vitatásának lehetősége.

Videó lista a tárgyalásról: