Befolyással üzérkedés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy községi jegyző ellen. Azt ígérte, pénzért szerez állampolgárságot az embereknek.
A vádirat szerint az egyik nyírségi település jegyzője 2013 tavaszán megismerkedett egy korábban már magyar állampolgárságot szerző ukrán nővel. Abban állapodtak meg, hogy a nő a jegyzőhöz közvetít olyan ukrán embereket, akik szeretnének magyar állampolgárságot kapni, de nem tudnak magyarul – közölte Zsíros Zsolt, a főügyészség vezetője hétfőn az MTI-vel.

A jegyző azt ígérte a nőnek, hogy fejenként ötszáz euróért egy hivatalos személyként dolgozó ismerősén keresztül magyar állampolgárságot szerez. Ehhez az ukrán kérelmezőknek magyarul sem kellett tudniuk, sőt, meg sem kellett jelenniük személyesen a hatóság előtt.

Az ukrán nő 2013 nyaráig - tizennégy ukrán honosítási kérelmével együtt - hétezer eurót fizetett a jegyzőnek. A fizetésről adott elismervényt, de az iratokat nem továbbította az ismerősének.

A kérelmezők hiába várták ügyük elintézését, az ukrán nő ezért visszakérte a pénzt a jegyzőtől, ő azonban nem volt hajlandó visszaadni. Ez vezetett ahhoz, hogy a nő feljelentést tett a rendőrségen.

A befolyással üzérkedés bűntettével vádolt jegyző ellen az ügyész börtönbüntetést kért. A közvetítőként eljáró nőt pedig hivatali vesztegetéssel vádolják, ezért vele szemben felfüggesztett fogházbüntetést javasolt az ügyész.