A Nyugatot fenyegető rakétákat telepített Oroszország európai exklávéjába, Kalinyingrádba. A lengyel és a litván vezetés tiltakozik az akció ellen: szerintük Moszkva így akar kicsikarni engedményeket a szíriai konfliktus terén.
Oroszország egy hadgyakorlat keretében atomrobbanófej hordozására képes rakétákat telepített Kalinyingrádba. A délen Lengyelországgal, keleten Litvániával, nyugaton a Balti-tengerrel határos Kalinyingrádi területen található az oroszok legjelentősebb balti-tengeri haditengerészeti és katonai bázisa. Az új, Iszkander-M típusú rakétarendszer hadászati nukleáris rakétákat is képes célba juttatni, 50 és 500 kilométer közötti távolságban képes megsemmisíteni az ellenséges célpontot.

„A telepítés nemcsak növeli a fezsültséget a régióban, hanem fenyegeti a nemzetközi megállapodásokat, amelyek a ballisztikus rakéták telepítését 500 kilométeres hatótávolságra korlátozzák.” – mondta Linas Linkevicius litván külügyminiszter. „A hamarosan esedékes NATO–Oroszország találkozó során ez az egyik vitás kérdés lesz. Megpróbálunk minden lehetséges csatornát felhasználni, hogy a nemzetközi megállapodásokat betartsák.”

Kiemelte: megfelelő átalakításokkal az Iskander akár 700 kilométer távolságra lévő célpontokat is elérhet, ami azt jelenti, hogy akár a német főváros, Berlin is célba vehető. „Ez egy bevett orosz taktika: növelik a feszültséget, viszályt keltenek, majd engedményeket várnak máshol. Remélem, ez egyszer ez nem fog működni” – mondta Linkevicius. A külügy­miniszter arra utalt, hogy a szíriai helyzet kapcsán megnőtt feszültség miatt az orosz vezetés így akar engedményeket kicsikarni.

A lengyel kormány szintén tiltakozott, „nagyon aggasztónak” nevezve az orosz telepítést. Az amerikai hírszerzés egyik tisztségviselője szerint Oroszország nyomásgyakorlásként mozgatta a rakétákat legnyugatibb területére, hogy ezzel kifejezze elégedetlenségét a NATO-val.

Moszkva elutasította a vádakat. „Az orosz hadsereg már nemegyszer telepített és a jövőben is telepíteni fog manővereihez Iszkander típusú operatív-hadászati rakétarendszert a Kalinyingrádi területre” – jelentette be Igor Konasenkov, a védelmi tárca szóvivője. Rámutatott: a hadászati rakétaerők egész évben áttelepítési gyakorlatokat tartanak Oroszország-szerte, és ez alól a Kalinyingrádi terület sem kivétel.

Az apáca leleplezi a kontinensfoglalókat - Farkasokat engedtünk be bárányok helyett

Hamvába holt ötlet: Közmunkára küldenék a menedékkérőkkel az osztrákok!

Ukrán megbízhatóság: Kiselejtezett gépekből összetákolt MIG-21-eseket adtak el Horvátországnak

Betiltották a karácsonyt egy német óvodában, a kulturális sokszínűség jegyében

Ilyen amikor a gyerekek megtalálják a szétdrogozott agyú szüleiket