Napról napra nagyobb veszélyben él Mónika három gyerekével a szíriai Hamában. A napokban pár méterre tőlük robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő: hárman meghaltak, tizenketten megsérültek.
Mónika 16 évvel ezelőtt költözött Hamába szír férjével, akivel békésen nevelték három gyereküket egészen addig, amíg ki nem tört a háború. Ekkor Mant, a férjet letartóztatták, mert tiszteletlenül beszélt egy magas rangú katonai vezetővel. Mónika egyedül maradt a gyerekekkel. Elhatározta, amíg lehet, kitart férje mellett, és marad az országban. Mára azonban Hamá közelébe értek a szunnita lázadók, és félő, hogy a kormánypárti erők bombázásba kezdenek.

Az asszony és lányai alig lépték át házuk küszöbét hétfő délután, amikor – tőlük mind­össze pár utcányira – hatalmas robbanás történt. Egy öngyilkos merénylő robbantott a helyi piactéren: hárman meghaltak és tizenketten, köztük sok gyerek sebesült meg. Felvette vele a kapcsolatot a libanoni és a jordániai magyar nagykövetség, hogy hazajuttassák. Ám a legkisebb gyereknek még mindig nincs útlevele. Ezért Mónika kénytelen az egyre fokozódó helyzetben ölbe tett kézzel várni: a doku­mentum nélkül ugyanis nem hagyhatja el a térséget.

– Még mindig várjuk, hogy elkészüljenek a papírok – mondta a Blikknek az asszony. – Közben egyre jobban félünk, főleg a tegnapi robbantás után: először lövéseket hallottunk. Nagyon megijedtem, alig tíz percre van tőlünk ez a tér. Még szerencse, hogy a gyerekeim már itthon voltak mellettem.