Egyre többen a "fejét követelik" a norvég integrációért felelős miniszternek, amiért azt merészelte mondani, hogy a migránsoknak tiszteletben kell tartaniuk a norvég kultúrát.
Sylvi Listhaug a bevándorlásellenes Haladás Párt által delegált integrációs miniszter a norvég kormányban. A miniszter asszony körül egyre nagyobb a botrány, ami miatt le merte írni az egyik Facebook posztjában, hogy "azoknak, akik Norvégiába jönnek, alkalmazkodniuk kell az ország kultúrájához".

Norvégiában jelenleg jobboldali koalíciós kormány van, amely a bevándorlásellenes Haladás pártból és a jobbközép Konzervatív pártból áll.

Mi itt disznóhúst eszünk és alkoholt iszunk és megmutatjuk az arcunkat. Tiszteletben kell tartanod a kultúránkat, be kell tartanod a törvényeinket ha Norvégiába jössz" – áll a miniszter Facebook posztjában.

A miniszter továbbá megismételte Erna Solberg norvég miniszterelnök szavait, aki azt mondta nemrég, hogy nem alkalmazna olyan nőt, aki nikábot visel.

A norvég baloldal erőteljes hadjáratba kezdett Listhauggal szemben, és a Magyarországon megszokott módon megpróbálták kiforgatni a szavait.
Kritizálói szerint mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy mit egyen ebben az országban és a világ más országaiban. Csakhogy a miniszter erről a témáról nem is írt az ominózus bejegyzésben. A lejárató hadjárat erőteljesen dübörgött a norvég baloldali médiában, végül Listhaug kénytelen volt megszólalni.

Félreértették amit mondtam, ráadásul nem az első alkalommal. Szerintem senkit sem szabad kényszeríteni, hogy disznóhúst egyen és alkoholt igyon. Mindössze annyit mondtam, hogy azt várom el, hogy ha Norvégiába jössz, igazítsd magad a helyi munkaerőpiac követelményeihez. Ha egy étteremben dolgozol, akkor fel kell szolgálnod egy malacot, vagy ha épp úgy van, akkor alkoholt. És ha lehet, akkor ne mackónadrágba és baseball sapkába menj állásinterjúra, hanem öltözz fel rendesen" – osztotta ki kritikusait Listhaug, akik szerint az integrációs miniszter alkoholt itatna a muszlimokkal. Természetesen erről nincs szó, csupán arról, hogy fogadják el, hogy van olyan, aki alkoholtartalmú italt iszik.

Összesen 31 150 migráns érkezett 2015-ben Norvégiába. 2016-ban azonban megfordult a trend: a szigorú határellenőrzések miatt 95 százalékkal csökkent a beérkező migránsok száma, mindössze 1200-an jöttek.

A norvégok kerítést építenek a norvég-orosz határra, amely még a tél beállta előtt elkészül.