Ha minden évben befogadnának egymillió menekültet, az veszélybe sodorná a politikai stabilitást Németországban és az EU egészében is - mondta Herman Van Rompuy, az Európai Tanács előző elnöke. A politikus a Le Soir című belga napilapnak adott interjújában arról beszélt, szerinte nem működik a menedékkérők áthelyezésére szolgáló uniós mechanizmus.
Az egykori belga kormányfő elmondta, hogy továbbra is a szolidaritás pártján áll, azonban már kezdettől fogva kétségei vannak a menekültek Európai Unión belüli áthelyezésének működőképességét illetően. Hozzátette, bár a mechanizmus a jelek szerint nem működik – és ennek Van Rompuy fogalmazása szerint “nem csak Magyarország az oka” -, nincs más megoldási javaslata.

Mint mondta, kezdetben mindenki üdvözölte Angela Merkel német kancellárnak a válság kezelését célzó “humanitárius és nemes megközelítését”. Németország és a többi ország azonban hamar felismerte, hogy “vannak határai a szolidaritásnak és a nagylelkűségnek” – tette hozzá.

“Ha minden évben befogadnának egymillió menekültet, az veszélybe sodorná a politikai stabilitást Németországban és máshol, s így az Európai Unió egészében is” – hangsúlyozta Van Rompuy, aki 2009 és 2014 között vezette az uniós állam- és kormányfők testületét.

Az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezményről szólva az Európai Tanács volt elnöke kijelentette, “természetesen nem örül mindenki” a megállapodás létrejöttének, annak hiányában azonban “tarthatatlan helyzetben lennénk”, ez pedig “beláthatatlan politikai következményekkel” járna.

Ma reggeltől Van der Bellen osztrák elnökjelölt rendőri védelem alatt náci fenyegetések miatt

Hét éven át részeg volt, ezért ő nem sikkaszthatott - hazudja a képünkbe a Buda-Cash vezérigazgatója

Ismét egy Dezső, aki kémeket hárít

Nagyon kemény uniós üzenetet akar Renzi a migránsok áthelyezését elutasító országoknak

Putyin: tudjuk, ki bombázta le a segélykonvojt Aleppóban